Teleskopet upptäckte nya asteroidbälten

Rymdforskare i USA har använt rymdteleskopet James Webb för att ta nya bilder på stjärnan Fomalhaut. Då upptäcktes även två nya asteroidbälten – och i mellanrummen hoppas forskare på oupptäckta planeter.

Ny bild på stjärnan och dess asteroidbälten.
Ny bild på stjärnan och dess asteroidbälten.

Två nya bälten

Astronomer har använt teleskopets infraröda teknik för att studera den unga stjärnan Fomalhaut, som “bara” är 440 300 000 år. Redan innan visste forskarna om att det fanns ett asteroidbälte runt stjärnan, men nu har två nya bälten upptäckts.

Det som intresserar forskarna mest är inte själva asteroiderna. Istället är de nyfikna på utrymmena mellan bältena.

”Bältena runt Fomalhaut är något av en spänningsroman. Var är planeterna?” säger George Rieke, astronom och expert på infraröd astrologi. Han menar att det är högst troligt att det skulle kunna finnas planeter där.

Bild från 2008 på Fomalhaut, som ej är synlig för blotta ögat i denna bild, och det damm som omringar den.
Bild från 2008 på Fomalhaut, som ej är synlig för blotta ögat i denna bild, och det damm som omringar den.

Lång resa från bältet till stjärnan

Fomalhauts radie är nästan dubbelt så lång som vår sols radie. Asteroidbältet sträcker sig 23 miljarder kilometer ut från stjärnan – vilket är 150 gånger avståndet mellan jorden och solen.

Dessutom är bältena mycket mer komplexa än vårt eget asteroidbälte och Kuiperbältet. Fomalhauts bälten har dock vissa komponenter som liknar bältena i vårt solsystem, och precis som våra bälten tror forskare att de nyupptäckta ringarna formas av planeters gravitation.

James Webb-teleskopet ska tillsammans med flera andra teleskop i framtiden förhoppningsvis kunna skapa en helhetsbild av området kring stjärnan ser ut och vilka planeter som kan gömma sig där.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget