Tävling i pepparätning slutar på akuten

NEW YORK: 34-åring fördes till sjukhus efter att ha slukat en hel pepparfrukt.

Carolina Reaper är en hybrid mellan två chilifrukter. 2012 listades den som världens starkaste chili av  Guiness Rekordbok.
Carolina Reaper är en hybrid mellan två chilifrukter. 2012 listades den som världens starkaste chili av Guiness Rekordbok.

I delstaten New York hålls en tävling i konsten att äta stark chilipeppar. En av deltagarna slukade en hel frukt av Carolina Reaper och blev tvungen att åka till akuten, rapporterar The Guardian.

Strax efter att 34-åringen svalt den hela pepparfrukten började han må riktigt dåligt. Han fick obehagliga kväljningar men började aldrig spy. Sedan började smärta sprida sig i nacken och upp i huvudet. Dagarna efter fick han aggressiv huvudvärk som slog till flera gånger varje dygn. Attackerna varade i några sekunder och gjorde väldigt ont. Till slut blev han tvungen att åka till akuten. Läkarna berättade då att flera artärer i hans hjärna hade dragits ihop. Det hade i sin tur gjort att blodflödet minskade vilket orsakade huvudvärksattackerna.

Plasthandskar används för att kunna hålla i en uppskuren Carolina Reaper.
Plasthandskar används för att kunna hålla i en uppskuren Carolina Reaper.

Sammandragningar av artärer kan även triggas av vissa mediciner eller droger. Men efter ett kissprov fastställde läkarna att allt berodde på chilin.

Det är inte första gången som stark chili har fått allvarliga konsekvenser. 2008 dog en 33-årig man av en hjärtattack efter att ha ätit en sås gjord på hemodlade chilifrukter. 2016 slet en annan man nästan upp hela sin matstrupe efter att ha ätit Ghost-pepper puré. Han fick så våldsamma kväljningar och kräkningar att det blev ett hål i strupen. Mannen andades genom en slang i 14 dagar och skickades hem efter 23 sjukhusnätter.

För vår 34-åring har allt löst sig. Efter fem veckor åkte han tillbaka till akuten och nya röntgenbilder visade att artärerna blivit normala igen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget