Tändning i live-sändning – ett digitalt Valborg på distans

För Mälarscouterna i Bromma är det viktigt att Valborgsfirandet fortsätter. Som många andra har de valt att live-sända. Men när konserter och evenemang går över till live-sänt på datorn saknas känslan av social solidaritet och anknytning. Men det går, även om det är svårare nu.

Valborgsmässoeld. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ta om? Vadå ta om? Ja kör… vi är ju live Magnus! jag tar inte om, säger Teo Elmfeldt till Magnus Hasselquist, ansvarig utgivare, med ett oförstående leende framför kameran med högen av kvistar väntande på att brinna i bakgrunden.

I scarfen och scoutmärkena på den blåa jackan ställer sig Teo Elmfeldt, ordförande för Mälarscouterna, brett med benen isär, han är redo. Teo Elmfeldt har börjat vårtalet. Men vet inte om att något med tekniken har gått fel, ljudet är inte på.

– Vi är ju inte heller proffs på teknik, vi hoppas vår teknik kommer hålla, säger Teo Elmfeldt.

I vanliga fall skulle man springa ifrån en eld på en äng vid ett skogsområde, brandkåren skulle jobba i timmar för att tämja den. Men en dag om året fyller doften familjärt ängarna. I år är det annorlunda. Det kanske inte behöver sägas. Konserter och evenemang av olika slag försvinner lika snabbt som en skogsbrand eldar ner en skog.

På alla platser förutom en. I Norra Ängby vid Kyrksjöängen fortsätter Mälarcsouterna traditionsenligt Valborgsfirandet, fast denna gång digitalt.

– Det har blivit spännande senaste dagarna, i början skulle det här bara vara ett helt lokalt arrangemang som gällde att man inte kommer hit på ängen men följer på hemsidan. Men senaste dagarna har även lokaltidningarna skrivit om det och igår berättade Tv4 att de kommer sända live via Tv4 play. Vår primära lokalgrupp är några hundra personer, så jag vet inte hur många som kommer kolla, säger Teo Elmfeldt.

Med tekniken igång kan folket hemma i sofforna se branden.
Med tekniken igång kan folket hemma i sofforna se branden.

Vi mår bra med varandra.

Känslan av samband till varandra kan tyckas näst inpå omöjligt när utbudet av kultur under pandemin har gått över till nästan enbart live-sändningar. Andrea Voyer, kultursociolog på Stockholms universitet, berättar att om människor nekas tillgång till social kontakt på lång sikt kan det resultera i mycket negativa effekter.

– Det kan leda till depression och nedsatt förmåga att förhålla sig till andra, sympatisera med och vara empatiska med andra, säger Andrea Voyer.

Men det här är kortvarigt och Andrea Voyer betonar att i Sverige har vi turen med oss. Vi kan gå ut och se människor om vi verkligen vill, eller behöver.

– Det har funnits ett erkännande av att människor behöver gå ut på gatan och ha en känsla av livlighet och stadsliv. Om det är en vacker dag kan det ha en trevlig inverkan på människor, säger Andrea Voyer.

De små äventyrarscouterna får en tumme upp av Teo Elmfeldt när talet är klart. Med sina facklor högt i hand börjar de vandra mot den blivande brasan.

Det börjar puttra på sidorna. Snart står hela brasan i lågor. Genom en drönare kan folket i sofforna hemma se den stora lågan uppifrån och även vyn över Kyrksjön intill ängen bakom trädpartiet.

– Vi försöker erbjuda de delarna som kan bli bättre. Vi har en drönare som kommer live-sända. Det blir kul med nya perspektiv som man inte haft innan. Saker man inte kunnat sett på plats. Sen blir det mer effektfullt med en kör som står framför brasan också istället för en bit bort, säger Teo Elmfeldt.

Doften av brand fyller ängen men det är ingen som kan känna den. Men kanske så kan man komma ihåg doften från minnet.

Live-sända evenemang är ett okej substitut men inte en riktig ersättare av vad som händer när vi alla är tillsammans och känner av varandra menar Andrea Voyer.

– När vi har alla dessa saker live-sänt i den utsträckningen att människor kan delta och kanske njuta av musik, så är det trevligt. Men vi får inte nödvändigtvis känslan av att vara i aktiviteten med andra människor. Känslan av samband, säger Andrea Voyer.

Men det finns fortfarande sociala sammanhang, fast på andra sätt.

Några sätt man kan försöka skapa eller komma ihåg känslor av samhörighet är att lyssna på inspelningar från tidigare konserter som ger den där känslan av upprymdhet från publiken. Speciellt konserter som man varit på eller band som man har sett uppträda förut – i det här fallet följa med i ett live-sänt Valborgsfirande. Det gäller att påminna sig om den känslan som man hade menar Andrea Voyer.

– Så i år kan vi inte alla träffas runt elden men vi kan tända en liten eld i vår grill med en vän eller två och sjunga en låt. Samordna med vänner och veta att vi alla gör samma sak med hjälp av till exempel facetime. Så vi kommer vara ensamma, men vi är tillsammans i våra aktiviteter, säger Andrea Voyer.

Med stora lågor bakom dem ställer sig Västerortskören tillsammans framför elden. De tar ton. I samklang proklamerar de att vintern rasat. Nu är våren här.

– Det är viktigt att vi fortsätter sprida det här glädjefulla med att våren är här och att man fortfarande kan fira den. Vi vill visa att vi fortfarande är kvar och kunna sprida ett budskap att man inte behöver ställa in, att vi anpassar oss till situationen helt enkelt, säger Teo Elmfeldt.

Branden på Valborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget