Taiwans president besöker USA

Taiwans president, Tsai Ing-Wen, välkomnades av den republikanske talmannen Kevin McCarthy. Detta riskerar att reta upp Kina.

Taiwans president Tsai Ing-Wen, till vänster, och den amerikanske talmannen Kevin McCarthy på en pressträff i USA.
Taiwans president Tsai Ing-Wen, till vänster, och den amerikanske talmannen Kevin McCarthy på en pressträff i USA.

Senaste tiden har läget varit spänt mellan Taiwan och Kina. Upprepade kinesiska hot och stridsflygplan flyger så gott som dagligen mot ön. Kina ser Taiwan som en del av fastlandskina. När en sådan högt uppsatt person som den amerikanska talmannen träffar Taiwans president kan det tolkas som ett sätt att erkänna dem som en självständig stat.

Det var inte bara McCarthy som tog emot den Taiwanesiska presidenten, även Demokraternas företrädare var på plats i Simi Valley där mötet ägde rum. Detta uppskattades av Tsai Ing-Wen.

– Deras närvaro och deras orubbliga stöd är en försäkring till det taiwanesiska folket om att vi inte är isolerade och vi inte är ensamma, säger Tsai Ing-Wen, rapporterar TT.

Den tidigare amerikanska talmannen Nancy Pelosi besökte Taiwan sommaren 2022, något som väckte starka reaktioner hos Kina som såg det som en “allvarlig kränkning av Kinas suveränitet”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget