Tågbron rasade i Mexico City

Sent på måndagskvällen den tredje maj rasade tåget ner på en fullproppad bilväg. 26 personer har rapporterats döda och över 80 skadade. Carlos och Serg berättar om kvällen.

En av bilderna som Carlos tog med sin drönare, cirka en timme efter att bron rasat.
En av bilderna som Carlos tog med sin drönare, cirka en timme efter att bron rasat.

Klockan tio på kvällen kollapsade tågspåret som gick över en bilväg i Mexikos huvudstad. Spåret var en del av linje tolv och byggdes 2012. Innan olyckan ska tåglinjen haft andra problem och under en period varit avstängd i flera månader.

– Vi känner oss frustrerade eftersom att det inte riktigt var en olycka. Det var för länge sedan rapporterat att tågbrons konstruktion var dålig, säger Carlos.

Carlos Sandoval, 30, är född och uppvuxen i Mexico City. Han åt middag vid sitt hus när hans vänner ringde för att berätta om nyheten. Snabbt på plats för att fotografera tågraset med sin drönare kände han och flera vänner både sorg och irritation.

Fyra dagar efter tågraset demonstrerade stadens invånare. Regeringen anklagas för korruption, att de utnyttjar sin ställning för privat vinst. Demonstranterna höll upp skyltar med krav på rättvisa.

– Vi förlorar aldrig hoppet, mexikaner hjälper varandra i sådana här situationer. Människor på sjukhusen erbjuder gratis kaffe och mat till de skadades familjer, säger Carlos.

Serg Alva, 40, som också bor i staden har till skillnad från Carlos svårt att känna något hopp efter tågraset.

– Det är svårt när ledarna inte tar något ansvar. Det är en dålig signal, säger Serg.

Mexiko skakades 2017 av jordbävningar som skadade linje 12 men inga tillräckliga åtgärder ska ha tagits för att reparera dessa. Presidenten Andrés Manuel López Obrador har försäkrat landet att rättvisa ska skipas. Serg tror inte på detta.

– Hela tågsystem och infrastrukturer är i liknande situationer, som linje 12, och får inga nya delar där det behövs. Personalen är inte heller kvalificerade för jobbet de gör. Det är förfärligt när man inser att denna olycka kan upprepas när man vet att det kan undvikas, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget