Swaziland eller Switzerland - nu är det slut på förvirringen

Ett återkommande inslag på varje svensk utlandsresa är att förklara vi inte alls kommer från det direktdemokratiska alplandet längre söderut. Nu har Swazilands kung, Mswati III, också tröttnat på att blandas ihop med Schweiz i internationella sammanhang.

Mswati III
Mswati III

I samband med firandet av sin femtionde födelsedag meddelade kung Mswati III att Swaziland nu byter namn till eSwatini. Mswati III har redan använt namnet i olika sammanhang, bland annat inför FN:s generalförsamling 2017 och under flera officiella tal.

–Varje gång vi är utomlands kallar folk oss för Schweiz, säger Mswati III enligt Reuters.

eSwatini betyder swaziernas land på språket siSwati och är vad landet kallades innan det kolonialiserades av Storbritannien 1906. När Swaziland fick sin självständighet mer än 60 år senare behöll man namnet från det brittiska styret.

Swaziland är det enda landet i Afrika som fortfarande styrs av en enväldig kung. Landet är också världens mest hiv-drabbade. Namnbytet har skapat stor ilska bland delar av befolkningen som tycker att kungen borde fokusera på landets skakiga ekonomi istället, rapporterar BBC. För att Mswati III ska få igenom ändringen kan en grundlagsändring bli nödvändig.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget