SVT-Nyheter också på teckenspråk

Nu ska SVT-Nyheters innehåll teckentolkas, också på dagen. Alla ska ha rätt och möjlighet att snabbt kunna ta del av nyheter.

30 000 personer i Sverige använder teckenspråk. Ändå kommer tolkade nyheter inte ut snabbt nog.
30 000 personer i Sverige använder teckenspråk. Ändå kommer tolkade nyheter inte ut snabbt nog.

Vid stora och dramatiska händelser är det viktigt att alla får ta del av information så snabbt som möjligt. För ett år sedan skedde terrorrdådet på Drottninggatan, där 5 personer miste livet. I stort sett alla medier rapporterade om det som hade hänt, och fortfarande skedde. Men för de som var beroende av teckenspråkstolkning kom information inte ut snabbt nog. Detta menade bland annat Sveriges dövas riksförbund, som arbetar med att synliggöra och informera om teckenspråk, samt påverka och ställa krav till politiker och beslutsfattare.

– Det är uppenbart att vi inte till fullo räckte till för hela vår publik, sa Christina Ågren, programchef SVT lokala nyheter och minoriteter till Mediervärlden i fjol.

Men från och med i höst ska SVT-Nyheter alltså satsa mer på teckenspråkstolkning. Bland annat ska man då börja tolka en vanlig nyhetssänding varje dag. Man ska dessutom bli bättre på att snabbt få med en teckenspråkstolk nästa gång en stor händelse sker.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget