Sveriges ungdomar förlorar sina sommarjobb - Svenskt lantbruk kan vara räddningen

Svenska ungdomar runt om i landet har förlorat sina sommarjobb till följd av coronakrisen, men det kan finnas en lösning på problemet.

Matilda Wigren, 19, Edsbyn, har sommarjobbat på ett lantbruk sedan hon var 16 år gammal.
Matilda Wigren, 19, Edsbyn, har sommarjobbat på ett lantbruk sedan hon var 16 år gammal.
“Jobben finns, men det hänger på att ungdomarna kan tänka sig göra detta” - Annika Bergman, verksamhetsledare på Grönajobb.se.

På grund av det nya coronaviruset har och kommer ett stort antal svenska ungdomar att gå miste om sina sommarjobb i år. Enligt arbetsorganisationen Visita har redan 30 000 personer förlorat sina jobb, och 25 000 till kan komma att förlora sina anställningar inför sommaren. Det är främst jobb inom vård och omsorg, nöjesfält och restauranger som uteblir denna sommar. Då kan bönderna kliva in. Svenska bönder och lantbrukare anställer ungdomar från sexton år och uppåt, och det finns jobb för de som vill ha.

Annika Bergman, verksamhetsledare på Grönajobb.se
Annika Bergman, verksamhetsledare på Grönajobb.se

ー Jobben finns, men det hänger på att ungdomarna kan tänka sig att göra detta. Det här jobbet gör man i alla väder och man måste använda kroppen, säger Annika Bergman.

Efter att regeringen kom ut med att de ska satsa på sommarjobb för ungdomar blev svenska egenföretagare uppmanade av statsministern Stefan Löfven (S) att anställa svenska ungdomar i sommar.

ー Jag vill också uppmana företag inom skog och jordbruk, som har ett stort behov av arbetskraft, att ta hjälp av ungdomar för att till exempel plocka bär eller plantera skog, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Inte bara svenska ungdomar som kan få det kämpigt i sommar

Men det är inte bara ungdomar i Sverige som oroar sig inför den kommande sommaren. Svenska bönder är oroliga för att inte klara av skörden denna sommar på grund av de inreseförbud som sattes upp på grund av pandemin. Inreseförbudet sätter stopp för svenska bönders arbetskraft eftersom säsongsarbetarna ofta kommer från andra länder.

Men skulle inte arbetslösa ungdomar kunna vara lösningen på det problemet också?

ー De kan vara en del av lösningen. Eftersom en del av arbetskraften som kommer från utlandet har kvalifikationer som behövs till olika områden inom arbete. Kvalifikationer som många ungdomar tyvärr inte har. Men svenska ungdomar kan bli till stor hjälp på de arbeten där dessa krav inte ställs, säger Annika Bergman.

Jobb på grönsaksodlingar, skogsplanteringar och jordgubbsodlingar finns det gott om. Om man är intresserad av djur är det många lantbrukare som normalt sett brukar ha många sommarjobbare. Enligt Annika Bergman är det svårt att förutspå den framtida sommaren, men hon är säker på att det finns gott om jobb inom lant- och jordbruket.

ー På grund av inreseförbudet kan platserna öka denna sommar på jordgubbs- och grönsaksodlingarna, vilket är positivt, fortsätter Annika Bergman.

Foto: Privat

“Det är otroligt givande att få jobba på ett lantbruk”

Matilda Wigren, 19, har sommarjobbat på en gård de två senaste somrarna, och ska även jobba där nu i sommar. Gården heter Lillhöjens lantbruk och ligger i Ovanåkers kommun. Matilda Wigren jobbar med företagets mjölkproduktion under sommaren. Ett vanligt arbetspass börjar klockan sju på morgonen när det är dags att mata kalvarna, och avslutas klockan fyra på eftermiddagen när det är dags att ta in alla kor för mjölkning.

ー Däremellan matar jag kalvarna, hjälper till med mjölkning, se till att både kor och kalvar har rena bäddar, och städar och skrapar rent inne i ladugården.

Skulle du tipsa andra om att söka jobb inom lantbruk i sommar?

ー Det skulle jag verkligen göra! Det är otroligt givande att få jobba på ett lantbruk, och att få lära sig hur den mat som man handlar i affärerna tillverkas. Sen är det ett plus att få mysa med kalvarna.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget