Sveriges Unga Muslimer förlorar sitt statsbidrag

Idag kom beslutet att Sveriges Unga Muslimer inte kommer få något nytt statsbidrag. Beslutet är baserat på en rapport som pekar på att det funnits extremistiska kopplingar till föreningen.

Foto: Muslimska familjedagarna /TT

Sveriges Unga Muslimer (SUM) är en förening som funnits sen 90-talet och samlar ungdomar för att stärka dem i sin svensk-muslimska identitet. Idag rapporterade Ekot att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) inte kommer ge SUM något fortsatt statsbidrag. I och med det kommer SUM även behöva betala tillbaka de 1,37 miljoner kronor som de fick i statsbidrag under 2016.

Beslutet kommer från en rapport som bland annat visar att det funnits extremistiska sympatisörer i organisationens lokalföreningar.

I rapporten stod det bland annat att:

"Inom Sveriges unga muslimers organisation har det under senare år funnits flera överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön och andra antidemokratiska islamistiska miljöer”.

I ett pressmeddelande skriver SUM att de är besvikna och oroade över MUCFs beslut. De skriver också att:

”Det är djupt oroväckande och ytterst problematiskt att en statlig myndighet som MUCF hävdar att vårt förbund inte är förenlig med demokratins idéer och motiverar beslutet med konspiratoriska debattartiklar som underlag. Dessa artiklar är dessutom felaktiga och befäster islamofobiska föreställningar.”

I november förra året bestämde förvaltningsrätten att MUCF:s tidigare beslut att inte ge SUM bidrag var fel. Då tyckte domstolen att det underlag som MUCF tagit fram inte var tillräckligt för beslutet.

Överklagar beslutet

SUMs ordförande Rashid Musa säger till TT att de kommer överklaga MUCFs beslut då rapporten enligt dem innehåller felaktigheter.

Läget söker Sveriges Unga Muslimer.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget