Sveriges klimatpolitik tappar tempo och styrfart

För första gången på åtminstone tjugo år bidrar klimatpolitiken till en ökning istället för minskning av utsläppen. I höst presenterar regeringen sin klimatpolitiska handlingsplan. Fältbiologernas ordförande önskar ett framtidstänk.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot Klimatpolitiska rådets årliga rapport
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot Klimatpolitiska rådets årliga rapport

I mars tog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari leende emot Klimatpolitiska rådets rapport som utvärderat det gångna årets klimatpolitik. De menar att medan EU stärkt sin klimatpolitik har Sverige tappat i både tempo och styrfart.

Tio förslag

Rapporten fastställer att politiken i närtid kommer att öka utsläppen, vilket är första gången på åtminstone tjugo år, bortsett från några enstaka år. Anledningen till ökningen är den sänkta reduktionsplikten.

Rådet gav tio rekommendationer till regeringen. Hälften av dem handlade om en klimatpolitisk handlingsplan. Regeringen ska presentera en sådan i höst och det återstår att se vad den säger.

Miljön - ingen nischfråga

Tobias Larsson är ordförande i Fältbiologerna, en miljöorganisation för unga, och har sedan barnsben intresserat sig för miljö- och klimatfrågor.

– Många säger att det är en nischfråga och ett privilegium att bry sig om miljö- och klimatfrågor. Men det är tvärtemot samhällsfrånvänt, det är samhällstillvänt. Eftersom att de kan besvara alla andra frågor om hur vi långsiktigt ska försörja oss på jorden, säger Larsson.

Tobias Larsson, ordförande i Fältbiologerna
Tobias Larsson, ordförande i Fältbiologerna

En framtidsberättelse

Larsson betonar att användningen av fossila bränslen utöver att bidra till växthuseffekten också äventyrar hela samhällets framtid.

– Det är ett stort problem att vi byggt ett helt samhälle på dessa ändliga resurser. Det är ett dåligt samhällsbygge och gör att vi blir ganska körda eftersom resurserna kan ta slut.

Larsson önskar därför en specificerad framtidsplan från regeringen.

– Vi vill ha en slags berättelse om hur samhället kommer att se ut i framtiden. Klimatomställningen är gigantisk med en massa jobbiga avgöranden som måste göras nu och därför behövs en klimathandlingsplan som ser samhället i sin helhet, säger Larsson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget