Sverige prioriterad måltavla för terrorister

Fem män har gripits misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige.

Men att planerna kan kopplas till koranbränningarna förvånar inte terrorexperter.

– Det har satt Sverige på kartan, säger terrorexperten Magnus Ranstorp, till TT.

På tisdagsmorgonen greps fem män misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Nu är de anhållna som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden, enligt Åklagarmyndigheten. Det var en samordnad insats av polisens nationella insatsstyrka i både Linköping, Strängnäs och Eskilstuna. Att fem personer gripits och på olika platser i Sverige menar terrorforskaren Magnus Ranstorp är överraskande.

– Fem personer är rätt många, ofta har det kanske handlat om två, tre personer, ofta också på en plats, så det är rätt ovanligt att det är många olika städer.

Magnus Ranstorp, terrorismforskare.
Magnus Ranstorp, terrorismforskare.

Kopplas till koranbränningarna

Männen är misstänkta för stämpling – alltså förberedelse – till terroristbrott och knyts till terrorgruppen IS. Planerna kopplas även till protesterna av den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari, enligt Säpo.

Magnus Ranstorp menar att det är en väntad utveckling på grund av det förändrade säkerhetsläget och att även uppgifterna som spridits på nätet om att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn har spelat roll.

– Tidigare var det så att Sverige var en legitim, men inte prioriterad måltavla. Men nu har vi blivit en prioriterad måltavla på grund av koranbränningarna och LVU-kampanjen. Det har satt Sverige på kartan, framför allt den senaste koranbränningen, säger han till TT.

Höjd samtalsnivå

Terrorforskaren Hans Brun är inte heller förvånad över att koranbränningarna får konsekvenser.

Hans Brun, terrorismforskare.
Hans Brun, terrorismforskare.

– De har höjt samtalsnivån i de jihadistiska sammanhangen. I de olika kanalerna som finns på sociala medier kan man se att många har blivit rejält upprörda över koranbränningarna och det var ju delvis det man ville uppnå, att provocera fram en konflikt, säger han till TT.

I alla fall en av de fem misstänkta förnekar inblandning och är förvånad att han misstänks, enligt hans advokat Thomas Jönsson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget