Svenskar flyger – klimatet gråter

Flygplatserna i Sverige och flera europeiska flygbolag har fått en bra början på 2023. Men flygande innebär mer än bara vinst för ekonomin.

Köerna på Arlanda förra året.
Köerna på Arlanda förra året.

Företaget Swedavias tio flygplatser har ökat trafiken sedan förra året, enligt företaget själva. Arlanda, Landvetter och Malmö flygplats är några av dessa. Det var totalt 17 procent fler som tog flygplanet i april 2023 än i april 2022, och utrikesresorna har ökat med ungefär 22 procent. Nivån på resor utomlands är snart lika hög som den var innan coronan spred sig över världen, och det tros vara just pandemins slut som ökat ressuget.

De europeiska flygbolagens vinst efter årets första månader är också ett tecken på att resandet i luften blir allt mer attraktivt. IAG, Norwegian och Finnair har alla gått upp på börsen och de två senare har även ökat antalet passagerare, enligt TT.

ARLANDA. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Företagen gynnas av att flygandet är mer populärt som transsportmetod, men klimatet får lida för det. Att resa med flyg är en av de handlingar en person kan göra som orsakar störst klimatpåverkan, enligt Naturvårdsverket. Svenskarnas sammanlagda flygresande har lika stor påverkan som det totala bilåkandet i Sverige.

Bilarna gör lika stort avtryck på klimatet som flygplan.
Bilarna gör lika stort avtryck på klimatet som flygplan.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida om att det var färre flygresor under pandemin och att det var hög sannolikhet att flygplanen skulle återta sin plats i luften när coronakrisen var slut. De hade inte fel.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget