Svenska sköldpaddor ska utrotas

Sköldpaddor som dumpas i naturen kan ställa till med mycket problem.
Sköldpaddor som dumpas i naturen kan ställa till med mycket problem.

Naturvårdsverket har gett svenska jägare ett uppdrag. Och det är inte att skjuta rådjur eller älg, utan att utrota sköldpaddor. Det till synes harmlösa djuret kan utgöra ett hot för naturen.

Det har rapporterats om ett 30-tal vattensköldpaddor på olika ställen i Sverige sedan 2010. Kruxet är bara att arten inte kommer från Sverige utan det är sannolikt att de har blivit utsläppta i naturen av personer som haft dem som husdjur.

Fredrik Dahl vid Svenska jägareförbundet menar att enstaka djur inte gör någon skada, men om det inte tas omhand kan de växa i antal fort och utgöra ett hot för naturen.

– Det bästa exemplet på en art som folk känner till är mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den heter egentligen. Det började med att det var en plantskola som fick med arten in i landet. Då hade vi inte samma kunskap om effekterna som vi har nu, säger han.

Vad gäller den gulbukiga vattensköldpaddan kommer fällor sättas ut, men allmänhetens tips är avgörande för att hålla en så kallad invasiv art borta.

Sköldpadda som husdjur? Se hit! 
Om det är någon där hemma som har en gulbukig vattensköldpadda som de köpte innan den 2016 kom med på EU:s lista över invasiva arter behöver inte göra sig av med den menar Naturvårdsverket. Se däremot till att den inte reproducerar sig.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget