Svenska miljoner i korruptionskaos

Utbetalningen av svenska bidrag till Colombias fredsarbete kan stoppas på grund av korruption.
Utbetalningen av svenska bidrag till Colombias fredsarbete kan stoppas på grund av korruption.

För två år sedan slöts ett fredsavtal i Colombia mellan regeringen och Farc-gerillan som har varit i konflikt i över 50 år. Sverige lovade då att bidra med 180 miljoner kronor som skulle gå till fredsarbete. Men nu ifrågasätts hur mycket fred pengarna egentligen har bidragit till.

En korruptionsskandal har avslöjats i Colombia. Svenska pengar kan vara inblandade. Men låt oss ta allt från början.

När fredsavtalet i Colombia slöts var Sverige med och förhandlade om vad som skulle stå i avtalet. Sveriges utrikesminister Margot Wallström var en del av den grupp av politiker och lokala organisationer som gjorde så att fredsavtalet innehöll riktlinjer för kvinnors rättigheter efter kriget.

I samband med att avtalet skrevs under lovade Sverige att ge Colombia 180 miljoner kronor. Pengarna skulle gå till arbete för en hållbar och långsiktig fred. Planen var att betala ut pengarna löpande under flera års tid, men nu riskeras pengarna att stoppas enligt SR.

I dagarna har det avslöjats att de som har varit ansvariga för fredspengarna i Colombia kan ha använt dem till skumma affärer. Exakt vad som har hänt med vilka pengar är i nuläget oklart.

Sveriges ambassdör i Colombia, Tommy Strömberg, säger till Sverige Radio att han välkomnar en utredning, och att det ännu inte är bestämt vad som ska hända med det svenska bidraget i framtiden.

– Det måste finnas förutsättningar för att kunna betala ut pengar. Det ska stå klart vad pengarna ska gå till, och att det inte finns några misstankar om att det pågår fusk, säger han.

Nestor Humberto Martínez är riksåklagare i Colombia och jobbar just nu med de misstankar som finns om korruption. Han tror att denna händelen på sikt kan förstöra förtroendet för fredsprocessen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget