Enligt en ny rapport av Svenska Barnmorskeförbundet så har 54% av svenska barnmorskor under det senaste året funderat på att byta arbete. Undersökningen visar att de huvudsakliga anledningarna är bristfällig schemaläggning och en tuff arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är så hög att de flesta barnmorskorna måste arbeta deltid – heltidsarbete är helt enkelt inte hållbart.
– Inom vården räknar man med att det alltid går att effektivisera lite till. Det har gått så långt att effektiviseringarna görs på bekostnad av barnmorskornas hälsa, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet i en intervju med Läget.
Flera barnmorskor beskriver i rapporten att de bara hinner lägga tid på födslar där det finns en omedelbar hälsorisk. Men även under en “normal” födsel behövs ofta barnmorskors stöd och expertis. Arbetsplatsen beskriv därför bland annat som en “bebisfabrik” och en “induktionsavdelning”.
– För barnmorskor liknar arbetet i dagsläget en produktionslinje, vilket inte stämmer överens med sjukvård. Det är helt enkelt inte rimligt, säger Eva Nordlund.
I rapporten lyfter föreningen fram vad de anser måste göras för att barnmorska ska bli ett attraktivt framtidsyrke och för att de som är barnmorskor ska orka och vilja arbeta kvar. Ett av de största problemen är schemaläggningen. Yrkesaktiva barnmorskor tycker att skiftarbetet gör att de inte kan återhämta sig ordentligt mellan sina pass. Utöver detta menar de att barnmorskor över hela landet bör få en högre lön. Det skulle inte bara kortsiktigt förhindra att barnmorskor byter yrke, utan också långsiktigt leda till att fler utbildar sig till barnmorska.