Svensk satsning ska främja FN:s hållbarhetsmål med hjälp av ungas kreativitet

Idag är World Creativity and Innovation Day. Dagen till ära lanseras en ny svensk plattform kallad Heart 17, som i samarbete med bland andra FN:s utvecklingsprogram ska arbeta för att främja hållbar utveckling och så hopp om en bättre värld.

Filippinska aktivisten Mitzi Jonelle Tan.
Filippinska aktivisten Mitzi Jonelle Tan.

Klockan 15 sändes en lanseringsvideo på Heart 17s hemsida, fylld av konst, balett, opera, dialog och tal. Tousin Chiza, mer känd som “Tusse”, inledde med ett uppträdande av sin mellolåt Voices.

Därefter varvades musik och dans med tal från bland andra FN:s assisterande generalsekreterare Ulrika Modéer, filipinska ungdomsaktivisten Mitzi Jonelle Tan, miljöaktivisten Shaan Kumar och kronprinsessan Victoria.

Satsningen riktar sig främst till unga, och vill fungera som en mötesplats och megafon där aktivister och andra från alla världens kanter ska kunna mötas i kreativitet, innovation och gemenskap, samt få större spridning.

I ett senare skede av satsningen ska förutom de ungas röster en tydligare anknytning ske till näringslivet.

— Pratar man om kreativitet och innovation som förändringsnycklar så sker det dels av ungas initiativ och röster som kräver förändrade beteenden, men sen krävs även att näringsliv och utveckling hänger med och ligger i framkant, säger Elisabeth Stahlénius på Heart 17.

Namnet Heart 17, och riktlinjerna för initiativet, är baserade på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. De fastställdes med hjälp av FN:s samtliga 193 medlemsländer under arbetsnamnet Agenda 2030, som också syftar till det år då målen enligt satsningen ska vara uppfyllda.

Elisabeth Stahlénius vill inte uttala sig för mycket om ifall FN:s tidsplan för de uppsatta målen är rimlig, men vittnar ändå om en viss hoppfullhet.

— Det är svårt för mig att säga som vanlig svensk, men de människorna som kan lite mer säger att vi kanske måste. Men det är framförallt känslan av hopplöshet som vi vill vara en motvikt till, och visa att det på massvis av ställen över hela världen faktiskt sker positiv förändring. Både lokalt och internationellt.

Heart 17 samarbetade under lanseringen med sociala mediejätten TikTok, och under dagen har hashtagen #actionforhope legat högst upp på sidan Upptäck, trots ganska klena views.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget