Svensk hacker gripen i internationell räd

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Under tisdagen meddelande svensk polis att de stängt ner ett av världens största forum för cyberkriminalitet. En gripen är en svensk man.

Hackerforumet Raidforums, som har över en halv miljon medlemmar blev i tisdags stängt genom ett internationellt samarbete mellan olika poliskårer. Forumet grundades 2015 och hanterar främst köp och sälj av privat information. Sjukjournaler, persondata, lösenord är exempel på vad man kunde köpa.

Under räden kunde tre personer gripas. En av dessa var en svensk man som enligt polisen hade en nyckelroll inom verksamheten. Mannen är gripen misstänkt för penningtvätt.

Websajtens nedstängning är ett steg i rätt riktning för att minska cyberkriminaliteten. Ett forum som Raidforums tar tid att bygga upp. De som vill använda sig av tjänsten vill kunna lita på platsen. Tills att en annan sajt byggt upp det förtroendet är internet en lite säkrare plats säger Björn Eriksson, gruppchef för Noa (nationella operativa avdelningen) i en intervju med SVT under onsdagsmorgonen.

Hackers på krigets cybertekniska frontlinje?

Den mer välkända delen av hackervärlden är grupper som försöker göra bra ifrån sig. Anonymous är ett nätverk som grundades på forumet 4chan. De har ingen koppling till statliga verksamheter och agerar helt på egen hand. Anonymous kallas sig själva för nätaktivister och agerar främst för medborgarnas rättigheter. Under kriget i Ukraina har gruppen påstått sig bland annat hacka Kremls övervakningskameror och Rysslands centralbank.

Tom Alenius, 14 år gammal tycker att det finns en god och dålig sida hos alla hackers.

– Hackers är lite som Batman, eller Palpatine från Star Wars.

Enligt Tom finns det hackers som hjälper till, som Anonymous men även de som förstör, som de i Raidforums.

Tom Alenius, 14 år
Tom Alenius, 14 år
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget