Svensk baskettalang klar för ett av USA:s bästa high school program

Bobi Klintman, 18, har redan börjat göra avtryck i Sveriges högsta basketliga. I höst bär skeppet av till USA - “Det är NBA som är målet."

Bobi Klintman är ett hett namn bland många i USA.
Bobi Klintman är ett hett namn bland många i USA.

Det svenska superlöftet Bobi Klintman blev igår klar för Sunrise Christian Academy, som enligt usbasket.com är den tredje bäst rankade skolan i landet.

– Det är jättekul. Det är annorlunda jämfört med europeisk basket. Jag har snackat med ett par skolor som är högt rankade i USA, men jag kände att det var Sunrise som visade störst intresse och passade mig bäst, säger Bobi Klintman till Läget.

Bobi Klintman spelar idag i Borås Basket som tillhör Svenska Basketligan, den högsta ligan i landet. Samtidigt går han på RIG Mark, ett riksidrottsgymnasium vars syfte är att utveckla basketspelare på internationell elitnivå. Bobi väljer till hösten att lämna tryggheten i Sverige för att förbereda sig själv inför spel på högre nivå i USA.

– En av tankarna var att jag ska kunna anpassa mig till college. Nu när jag kommer till USA kommer jag lära mig spelsättet i landet, förklarar Bobi Klintman.

Bobi Klintman har slagit igenom i SBL under våren.
Bobi Klintman har slagit igenom i SBL under våren.

Under våren har Bobi Klintman blivit rekryterad av flera stora collegelag i USA. Kansas, Nebraska, Virginia och Santa Clara har gett honom officiella erbjudanden, och där har Kansas och Virginia stuckit ut.

– Kansas gillar jag mest för att skolan är historisk och har en riktigt bra coach. Virginia visar verkligen att de vill ha mig och ringer väldigt ofta. Jag gillar deras coach också.

Bobi Klintman berättar att han kommer spela klart den nuvarande säsongen med Borås Basket, för att i höst börja på Sunrise Christian Academy. Där kommer han spela en säsong. Sen bär det av till college, men NBA är såklart den ultimata drömmen.

– Det är NBA som är målet, konstaterar han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget