Svårigheter för unga att ta sig in på bostadsmarknaden

Få unga har möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden. Extra svårt blir det när amorteringskraven nu återinförs efter en tillfällig paus. Men Riksbyggen tror sig ha lösningen på problemet.

Genrebild.
Genrebild.

Förra året stoppade Finansinspektionen amorteringskravet tillfälligt för att hjälpa bostadsägare under pandemin, men i augusti blir det återigen ett krav att amortera. En Sifo-undersökning visar att 41 procent av unga vuxna kommer påverkas negativt när amorteringskravet nu återinförs. Magnus Karlsson, chef på Finansinspektionens avdelning för makroanalys, tycker dock inte att amorteringskraven är det stora problemet.

– Vi har sett att bostadspriserna har ökat i snabbare takt än människors inkomst. Det här drabbar särskilt unga vars löner inte stigit lika mycket som äldre personers löner, säger han.

Vidare säger han att antalet hyresrätter minskat de senaste 20 åren, särskilt i storstäder. Denna utveckling bidrar också till svårigheter för unga att ta sig ut på bostadsmarknaden.

Riksbyggen har uppmärksammat ungas svårigheter på bostadsmarknaden och föreslår ett så kallat ungbolån. Det skulle innebära att unga vuxna från 18 till 35 kan ansöka om ett lån med låg ränta som kan finansiera en del av handpenningen. Denna låneform skulle likna dagens CSN-lån. Man skulle då bara behöva betala fem procent av handpenningen till skillnad från dagens 15 procent.

Riksbyggens beräkningar visar att det här skulle ge mellan 5 000 och 10 000 hushåll möjlighet att ta sig ut på bostadsmarknaden. Enligt Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen, är risken mycket låg att bostadspriserna kommer skena om efterfrågan på bostäder ökar när ungbolån införs.

– Eftersom det här lånet bara riktar sig till unga vuxna kommer inte efterfrågan påverkas så mycket och därmed inte heller priserna. Den effekten får vi bara om alla skulle kunna ta de här lånen, säger hon.

Regeringen har tillsatt en utredning och ska presentera förslag på hur unga lättare ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden. Förslaget ska vara klart senast den första november 2021.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget