Studier och alkohol - ett destruktivt förhållande

Foto: TT
Foto: TT

Studentlivet sägs vara den bästa tiden i livet, men för många präglas den av stress och grupptryck. Alkoholvanorna bland unga studenter visar inte bara på ett normaliserande av alkoholhaltiga drycker utan även en eventuell effekt på studierna.

Studentlivet har fått stämpeln att vara en tid då man ska dricka mycket alkohol och festa flera dagar i veckan. Normaliseringen av alkohol har visat sig problematisk i en undersökning utförd av IQ. 53 procent av de medverkande studenterna ansåg att alkohol var en naturlig del av studentlivet och 26 procent menade att deras alkoholvanor påverkade deras studier negativt.

Studentstäder så som Lund och Uppsala har en starkare tradition av så kallade “nollningar”. De är en längre period, ofta flera veckor, då man ska utföra utmaningar och lekar. Dessa "nollningar" involverar ofta alkohol och syftet är att nya studenter ska bli introducerade till studentlivet. I Stockholm finns inte samma starka tradition. 22-åriga Annie startade sina universitetsstudier i Stockholm för ett år sedan och hade ingen “nollning” på sin skola. Hon menar att hon inte är besviken över det och tycker att konceptet nollning känns påtvingat.

– Det låter ju kul men jag var inte så taggad på att festa med alla innan jag känner dem.

Trots bristen av alkoholrelaterade aktiviteter arrangerade av skolan, medger Annie att studentlivet i sin helhet innehåller en stor mängd alkoholkonsumtion. Hon anser dock att hennes alkoholvanor inte skadar hennes skolarbete som hon märker att det gör för vännerna bosatta i studentstäder.

– Man går i skolan några timmar och har inte så mycket att göra, då är det naturligt att mötas upp på en öl, speciellt när vädret är bra. Jag dricker betydligt mycket mer alkohol nu när jag studerar än vad jag gjorde när jag jobbade, säger Annie.

Saga, 22 år gammal har studerat i Lund. Hon menar att det är nolltolerans mot alkoholhets under "nollning" perioden, men att förbudet egentligen inte gör så stor skillnad.

– Det är klart att det är hets ändå mellan studenterna, säger Saga.

Hon gick en utbildning där det inte var lika stor vikt på festandet och menar att det är olika från utbildning till utbildning. Däremot är den sociala aspekten framstående under den första perioden, och studierna är inte i fokus.

– Det är ju typ under nollningen som man skaffar kompisar så då prioriterar ju många det istället för plugg, säger Saga.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget