Studentskrapan på Södermalm kryllar av kackerlackor

Det första larmet om kackerlackor kom från studenter i huset i augusti 2022, flertalet saneringsförsök gjordes under hösten och vintern, men under våren 2023 har boende vittnat om att de är tillbaka. Nu har de dessutom börjat dyka upp i studenternas lägenheter.

Nina Sjöberg skulle hämta sin tvätt när kackerlackor smet ner i tvättkorgen.
Nina Sjöberg skulle hämta sin tvätt när kackerlackor smet ner i tvättkorgen.

Studentskrapan på Södermalm är hem åt hundratals studenter och har under de senaste åren haft en rad olika problem. 2020 kallade Expressen Skrapan för ”Stadens största misstänka bordell”, efter en granskning de gjort om sexhandeln i Stockholm.

Hösten 2022 anmäldes en våldtäkt och ett rån. Det handlade om person som bott i ett utrymme under trapphuset i Skrapan och överfallit unga kvinnor i deras lägenheter.

I Skrapan finns det 476 studentbostäder.
I Skrapan finns det 476 studentbostäder.

”Jag trodde inte det var sant när jag insåg att det var kackerlackor”

Det senaste problemet är de nya hyresgästerna – kackerlackorna.

En student har vittnat om att kackerlackor började dyka upp i hens skafferi i lägenheten.

– Jag trodde inte det var sant när jag insåg att det var kackerlackor, säger den anonyma studenten.

Ellen Stålnacke Nero är hyresgäst i Skrapan och har sett kackerlackor i tvättstugan vid två tillfällen. Hon tycker det är konstigt att problemet inte är löst än.

– Det är märkligt att det har kunnat pågå så länge, i och med att det har varit känt sen augusti, säger Ellen.

En av de nya hyresgästerna.
En av de nya hyresgästerna.

Sju saneringsförsök sen augusti

”Vi fick den första signalen från boende i huset i augusti 2022. Därefter sattes ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning in och sanerade tvättstugan samt satte ut fällor”, skriver Rebecka Liljebladh Thorell, kommunikationschef på fastighetsbolaget Vasakronan som är fastighetsägare.

Sedan dess har sex fler utryckningar gjorts där sanering har gjorts och fällor satts ut.

Nina Sjöberg är hyresgäst i Skrapan och har själv drabbats av kackerlackorna i tvättstugan. Hon berättar även att dörren in till tvättstugan som ska vara låst, var trasig och öppen under en period på tre veckor i februari. Något som kan ha underlättat spridningen av kackerlackorna.

– Att komma ner i tvättstugan, som för övrigt alltid är väldigt smutsig och mötas av kackerlackor som smiter ner i ens tvättkorg var hemskt. Några veckor senare var dörren trasig och folk blev av med sin tvätt eftersom obehöriga smitit in, säger Nina.

Dörren stod på vid gavel i tre veckor.
Dörren stod på vid gavel i tre veckor.

Simon Swahnström, en annan hyresgäst i Skrapan menar att städrutinerna i tvättstugan inte är tillräckliga.

– Det är väldigt smutsigt och skitigt där nere, jag har svårt att se att det städas tillräckligt ofta. Sen är det såklart upp till de som bor där att hålla efter också, säger Simon.

”De lever på smutsen”

Thomas Persson Vinnersten är skadedjursexpert och biolog på Anticimex, han förklarar att kackerlackor trivs där det inte städas.

– De lever på smutsen. Är det bristande rutiner för avfallshantering och städning så finns det bra förutsättningar för att de ska leva, säger Thomas.

Smutsiga ytor i tvättstugan.
Smutsiga ytor i tvättstugan.

Ingen ny art

Enligt Thomas är det ingen ny företeelse med kackerlackor i Sverige. Och troligtvis har de kommit in i byggnaden via någon som har varit på utlandsresa och fört med sig dem.

– Det här är ingen art som kommit hit på grund av klimatförändringar som man kanske kan tro, utan de har funnits i Sverige under en längre period

Han menar att det är svårt att bli av med dem, särskilt i en så stor byggnad.

– När det är många lägenheter så är det svårt att kartlägga var de kommer ifrån. Med många bostäder på en liten yta så finns det en risk att man undersöker för få lägenheter.

Rebecka Liljebladh Thorell, kommunikationschef på Vasakronan förklarar att bekämpningen kommer fortsätta tills de blir av med problemet.

”Tyvärr kan jag bara konstatera att vi trots fällor och ett antal saneringar ännu inte fått bukt med problematiken men vi fortsätter naturligtvis bekämpningen.”

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget