Studenter betalar dyra pengar för inställda firanden

Studentflak för 88 000 och avbokad fest för 20 000. Det kan bli dyrt för studenterna när firandet ställs in.

Studentflak hör till studentfirandet, men kan kosta dyra pengar.
Studentflak hör till studentfirandet, men kan kosta dyra pengar.

Studentskivor. Studentbaler. Flak. Det är sådant som hör studenten till, men som nu ställs in på grund av coronaviruset. Men flera av de här aktiviteterna har bokats och betalats i förväg, och nu riskerar eleverna att inte få pengarna tillbaka.

Studentflak för 88 000:-

Studentfirande kan rent utsagt kosta skjortan. På en gymnasieskola i Göteborg har eleverna bokat studentflak för drygt 88 000 kronor, pengar som de enligt företaget de anlitat inte kommer att få tillbaka. Det uppger P3 nyheter.

– Att det blir inställt, det är tråkigt, men att vi inte ska få pengarna tillbaka när det varken har med oss eller företaget att göra ... det känns orättvist, säger Saoen Ali Abdulla, elev på skolan, i en intervju med P3.

Andra företag erbjuder delar av pengarna tillbaka, men behåller 25% av totalbeloppet. Med tanke på att en studentskiva i många fall kostar drygt 80 000 kronor, innebär det att en avbokad fest kostar eleverna runt 20 000 kronor.

Kan företagen göra såhär?

Det korta svaret är ja.

Att det är möjligt för företag att agera på det här sättet beror på force majeure, ett juridiskt begrepp som innebär att det har skett en extraordinär händelse under omständigheter man inte har kunnat påverka.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget