Studenten runt om i världen

Champagnefrukost, utspring och flak. Den traditionella svenska studenten är vi väl bekanta med. Men hur firas den stora dagen i andra delar av världen?

Studenten i Sverige firas ofta med att åka flak.
Studenten i Sverige firas ofta med att åka flak.

USA

I USA firas studenten med flera olika event. Bal, ceremoni och studentfester. Elad Cohen, 18, från Las Vegas tar studenten i år och berättar att han redan gått på balen med sin flickvän.

– Man brukar fråga en tjej till balen med en rolig skylt, men jag gjorde inte det eftersom jag gick med min flickvän, säger han.

Han förklarar att studenten blir annorlunda i år på grund av corona, men att de ska ha en traditionell ceremoni, där de är klädda i ”cap and gowns”.

– Lärare och årets valedictorian håller tal, sedan går vi till scenen och de ropar våra namn. Då går man fram och får sitt examensbevis och skakar hand, säger han.

En valedictorian är personen i avgångsklassen som går ut med högst betyg. Personen får vanligtvis hålla ett tal till klassen under studentceremonin. Elad Cohen förklarar att man brukar prata till klassen om åren som har gått.

– En sak som man ser i många filmer är att eleverna kastar sina mössor i luften, men det får inte vi göra, säger han.

Elad Cohen, 18, från USA med sin flickvän på balen.
Elad Cohen, 18, från USA med sin flickvän på balen.

Kanada

Kendra Metz, 18, tar studenten i Kanada i år. Studenten i landet firas med flera aktiviteter och event för ungdomarna.

– Vi har en skolkdag och åker till stranden och sen har vi en dag med skolan när vi åker bort och umgås med varandra och lärarna, säger hon.

Studentceremonin liknar den amerikanska och även kanadensare klär sig i ”cap and gowns”.

– Man går upp på scenen en och en när de ropar våra namn. På scenen visar de upp en bild på oss när vi var små och sen vår studentbild och vi får läsa upp ett citat, säger hon.

Kendras citat är ”there are two ways you can get through hard times, let it destroy you or let it motivate you”.

– Vi har också en bal som är samma dag som själva studentceremonin, så det blir lite stressigt med att göra sig iordning, säger hon.

Kendra Metz, 18, från Kanada.
Kendra Metz, 18, från Kanada.

Georgien

Fest, firanden och bal. Så firas studenten i Georgien berättar Anna Bekauri, 18, som tog studenten förra året. Eleverna måste också skriva ett avslutande prov för att kunna studera vidare på universitetet.

– Vi hade ingen bal på grund av corona, men det är en stor grej och tjejerna brukar behöva boka makeup artister flera månader i förväg, säger hon.

Under maj månad har skolorna en ”last bell day” där studenterna firas av hela skolan. Elever från första klass hela vägen upp till eleverna som tar examen samlas på skolan tillsammans med lärare och firar med musik och dans.

– Man har på sig vita tröjor under last bell day och skriver saker på varandras tröjor, säger hon.

Anna Bekauri, 18, från Georgien firar studenten med klasskamrater under last bell day.
Anna Bekauri, 18, från Georgien firar studenten med klasskamrater under last bell day.

Grekland

Alemina Karagianni, 18, berättar att studenten i Grekland inte är en stor grej. Vissa skolor har en ceremoni där man kan klä upp sig och få sitt examensbevis, men så var inte fallet för henne.

– Jag har ingen bild från studenten och jag kommer inte ens ihåg hur mitt examensbevis ser ut, säger hon.

Alemina Karagianni, 18, tog studenten förra året men firade inte alls.
Alemina Karagianni, 18, tog studenten förra året men firade inte alls.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget