Stress kring betyg

Isak Ovefelt, 18 år och Linnéa Kylström, 18 år, tar studenten i juni.
Isak Ovefelt, 18 år och Linnéa Kylström, 18 år, tar studenten i juni.

Gymnasietiden närmar sig sitt slut för treorna vilket kan betyda stress inför slutbetyg för vissa elever. Sistaårseleverna Isak Ovefelt och Linnéa Kylström går på teknikprogrammet. De har skilda upplevelser kring betygsstress.

26 procent av 16-29 åringar uppger att de känner sig stressade i en rapport från Folkhälsomyndigheten från december förra året. Antalet unga som känner sig stressade har ökat med sex procentenheter de senaste två åren.

De finns flera anledningar till att unga känner sig stressade. En av dem kan vara betygen i skolan. Men alla känner sig inte stressade inför betyg.

– Jag gör så gott jag kan sen får det bli som det blir. Om jag inte får bra betyg är väl det för att jag inte har pluggat och då får det väl vara så, säger Isak Ovefelt.

Han har känt stress några gånger när han upplevt att han inte pluggat tillräckligt. Men generellt sätt brukar han inte känna sig särskilt stressad. Hans klasskamrat Linnéa Kylström har däremot känt stress inför skolarbetet.

– Jag känner ju prestationsångest, att jag vill göra mitt bästa. Om det går dåligt så ser jag hur hela mitt liv går utför. Jag kommer inte in där jag vill, får inget jobb och att man inte får mat eller pengar typ, säger Linnéa Kylström.

Stressen tycker hon påverkar henne ganska mycket men det går i perioder. Nu mot slutet av läsåret har det varit mycket att göra vilket har gjort att hon känner sig stressad.

Hantera stressen

När Linnéa Kylström har känt sig stressad brukar träning fungera bra för att hantera stressen. Det brukar mest vara löpträning som hon sysslar med.

– Som sagt så går det ganska mycket i perioder, jag brukar bara tänka att jag ska brösta det här. Men träning brukar fungera, säger Linnéa Kylström.

På deras gymnasium går det också att få hjälp med skolarbetet. Varje onsdag på eftermiddagen har de studiepass i två timmar där de kan få hjälp av lärarna i de ämnena de behöver. Om de har prov eller något ämne de ligger efter i kan de då få hjälp.

– Det har hjälpt mig i alla fall för jag orkar inte jobba hemma. Det är så tråkigt och lätt att bli distraherad, säger Isak Ovefelt.

I ettan använde sig eleverna mindre av studiepassen. Men nu i trean har både Isak Ovefelt och Linnéa Kylström varit där nästan alla gånger.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget