Strandsatta svenskar får komma hem

För de svenskar som fastnat i Peru, Indien, Indonesien och Egypten är det särskilt svårt att ta sig hem under det rådande läget. Men nu får svenskar hjälp av UD, och kan ta sig hem.

Utrikesminister Ann Linde (S)
Utrikesminister Ann Linde (S)

Vem kunde ana att det skulle bli så svårt att ta sig hem från en utlandsresa innan coronakrisen bröt ut och gränserna stängdes?

Nu under krisen är det precis som i vanliga fall resenären själv som ansvarar för komma hem från sin resa. Men i den allvarliga situation som nu utspelar sig har den svenska regeringen i vissa fall beslutat om andra åtgärder, det rapporterar TT.

För de svenskar som just nu är strandsatta runt om i världen är hjälp på väg. Hjälp i form av insatser från Utrikesdepartementet, främst för de som befinner sig i länder där det bedöms vara särskilt svårt att lämna landet på egen hand. Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Det gäller exempelvis för svenskar som befinner sig i Peru, ett land i nordvästra Sydamerika. Därifrån har en del svenska medborgare redan fått hjälp att ta sig hem, och fler insatser planeras. En flight förväntas avgå redan imorgon torsdag, 2 april. Det berättar Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

TT skriver att strategin just nu bygger på ett samarbete mellan dels de nordiska länderna och EU, och dels ett flertal flyg- och resebolag. Hittills har 35 flyg med strandsatta svenskar avgått mot Sverige, en siffra som alltså förväntas stiga inom en mycket snar framtid.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget