Störtat plan kan ha blivit nedskjutet

Planet som störtade i Somalia förra måndagen kan ha blivit nedskjutet av etiopisk militär, enligt en ny rapport.

Planet, som störtade utanför Bardale i sydvästra Somalia förra måndagen, var kenyanskt och transporterade utrustning skulle hjälpa till i kampen mot det nya coronaviruset. Ombord fanns också sex personer som alla omkom i kraschen.

Somaliska och kenyanska myndigheter bestämde sig förra veckan för att genomföra en gemensam undersökning av kraschen. Men innan den officiella undersökningen hann påbörjas så läckte händelserapporten på twitter. Dess autenticitet bekräftades snabbt av somaliska myndigheter, men myndigheterna ville inte bekräfta händelserapportens slutsats: att planet sköts ner.

– Det är för tidigt att dra slutsatser nu, sa Smail Chergui, kommissionär för Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd, i ett uttalande under måndagen.

Vid flygplatsen i Bardale fanns militär från Afrikanska unionen och fristående etiopiska styrkor stationerade. Trupperna var stationerade där för att försvara området mot attacker från terrorgruppen Al-Shabab.

Enligt händelserapporten var det den etiopiska militären som sköt ner planet. Militären ska ha misstänkt att planet, som flög in från ett annat håll än normalt, var på väg att genomföra en attack mot flygplatsen. ”Bristfällig kommunikation och medvetenhet”, fastslår rapporten som orsak till nedskjutningen.

Den läckta händelserapporten har väckt kritik mot de etiopiska styrkornas närvaro i Somalia, och frågetecken kring koordinationen och kommunikationen mellan de olika militära grupperna i området.

De somaliska och kenyanska myndigheterna väntas ha en preliminär rapport om händelsen klar inom 45 dagar.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget