Storbritanniens premiärminister lämnar sitt uppdrag

Theresa May berättar att hon avgår som partiledare för Tory-partiet och att hon lämnar som premiärminister för Storbritannien.
Theresa May berättar att hon avgår som partiledare för Tory-partiet och att hon lämnar som premiärminister för Storbritannien.

Vid lunchtid kom beskedet som många hade väntat: Premiärminister Theresa May avgår.

– Jag har fattat beslutet för landets bästa, säger May framför tv-kamerorna.

Premiärministern kommer att avgå den 7 juni, om två veckor.

Orsaken? De flesta tidningar är överens om att May blev offer för den svåra brexitprocessen. Hennes period som premiärminister har präglats av knepiga förhandlingar med EU, det egna partiet och den brittiska oppositionen.

Avtalet som May lyckades förhandla fram med EU har röstats ned i det brittiska parlamenetet flera gånger. En av anledningarna är att det finns djupa motsättningar gällande Brexit i hennes parti, konservativa Tory-partiet.

Tory-medlemmarna är inte överens om mycket. Vissa vill ha en så kallad hård brexit, där Storbritannien bryter alla samarbeten med EU. Andra vill ha en mjukare version, där landet bland annat stannar kvar i EU:s inre marknad. Lösningen av ett framtida gränsproblem mellan Irland och Nordirland är också en fråga som har splittrat partiet.

Och nu, när de flesta frågetecknen kring brexit fortfarande kvarstår, beslutar sig May alltså för att avgå.

– En av tragedierna i hennes premiärministerskap är att Brexit har blivit så allomfattande att hon inte har kunnat genomföra något av den politik hon pratade om, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att Storbritannien måste gå till nyval efter beskedet, eftersom att han anser att "Mays splittrade parti inte är stånd att leda landet".

Theresa Mays tid som premiärminister kommer med största sannolikhet förknippas med Brexit. Men hon var även den andra kvinnliga ledaren i landets historia, efter Margaret Thatcher.

May avgår även som partiledare för Tory-partiet. Veckan efter att hon avgått kommer hennes efterträdare att utses. Det berättade hon i sitt avgångstal där hon också understryker att hon gjort allt som står i hennes makt för att få igenom ett Brexitavtal.

Theresa Mays röst brast mot slutet av det korta talet.

– Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar.

Mer från Läget