Storbritanniens premiärminister intensivvårdas för covid-19

Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus.
Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus.

Boris Johnson togs under söndagen in på sjukhus, tio dagar efter att han visat symtom på covid-19. Downing Street meddelade under måndagskvällen att premiärministern nu intensivvårdas.

Strax efter 21 på måndagskvällen, svensk tid, meddelade Johnsons administration att premiärministern hade förflyttats till intensivavdelningen. Det ska vara en försiktighetsåtgärd för att säkerställa att Johnson kan andas med hjälp av respirator - om han skulle behöva sådan hjälp.

Personen som nu tillfälligt leder Storbritannien är utrikesminister Dominic Raab. På en presskonferens berättade Raab att Johnsons tillstånd försämrades under eftermiddagen.

Bakgrund

För en och en halv vecka sedan, den 27 mars, berättade Johnson på sociala medier att han smittats av det nya coronaviruset. Han hade då ”milda symtom” på covid-19 – bland annat feber och hosta. Han sade även att han skulle fortsätta arbetet som premiärminister hemifrån.

I fredags publicerade Johnson en ny hälsning på Instagram och Twitter. I videon sade premiärministern att han mådde bättre – men att han fortfarande hade feber.

I söndags åkte Johnson in till sjukhus för att ta tester, på uppmaning av läkare. Testerna sades först bara vara en försiktighetsåtgärd, som BBC rapporterade.

På måndagseftermiddagen slutade Downing Street beskriva Johnsons symtom för "milda", enligt The Guardian.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget