Stör mig inte

Slopade grupparbeten, presentationer och fysiska möten. Den sociala distansen får många att klättra på väggarna – men inte alla.

– Just nu känner jag att det är ”time to shine” för oss som gör oss bättre i sammanhang där vi inte tvingas stå i centrum, säger studenten Julia Karlsson.

”En extrovert som sitter med huvudet i boken under en timme kommer att somna. De måste dricka kaffe, ut och "röka, slå någon på käften. Bara det händer någonting! Den introverta tycker att äntligen, nu kommer den djupa koncentrationen!” – Björn Hillström"
”En extrovert som sitter med huvudet i boken under en timme kommer att somna. De måste dricka kaffe, ut och "röka, slå någon på käften. Bara det händer någonting! Den introverta tycker att äntligen, nu kommer den djupa koncentrationen!” – Björn Hillström"

Medan kvällstidningarna tjuter om tips om hur man ska hålla rastlösheten borta, äter hon ostört frukost. Sen kaffe. En kopp till. Bönorna smulas högljutt och maskinen fyller omsorgsfullt på med energi. Mycket havremjölk.

– Shaken not stirred, Julia Karlsson skummar mjölken hårt, tills det skrider ner i den rykande koppen.

I en pandemi skrotas sociala normer och begränsningen får de flesta att klättra på väggarna. Men inte alla. Vissa klarar det bättre än andra. Julia är en av de vissa.

Julia, 24, bor i en studentlägenhet på Södermalm. Hon har haft svårt för "ungdomstypiska" jobb som kräver mycket service och personlig kontakt. Idag studerar hon istället socionomprogrammet. Det fungerar mycket bättre.

– Många som säger att de är lite trötta en tisdag kanske har ont i huvudet, men jag kommer inte ur sängen för att jag är trött. Jag var ju där hela dagen igår!

För två år sedan gick det upp för henne efter många samtal med mamma, psykolog och pojkvän. Och några quiz på nätet. Är hon överkänslig? Kanske. Eller väldigt introvert, helt enkelt.

När hon saknar sina nära, löser dem det med en promenad tillsammans. På avstånd såklart. Hörlurarna rasslar när hon slår sig ned i sängen, eller soffan, vad man nu föredrar på de 20 kvadratmeterna.

– Jag får nästan dåligt samvete när jag säger det. Men det känns som att fan äntligen är det ingen press att träffa så mycket människor hela tiden. Sen saknar jag att åka iväg och göra saker ibland, men jag försöker tänka att den tiden kommer sen. Just nu känner jag att det är ”time to shine” för oss som gör oss bättre i sammanhang där vi inte tvingas stå i centrum. Det går faktiskt jättebra i skolan nu.

Att vi svarar olika på social distansering är inte konstigt. Björn Hillström är legitimerad organisationspsykolog, ledarskapsutvecklare och expert på Jungs personlighetstyper, och menar att extroverta klarar sig sämre än introverta, i alla fall inledningsvis.

– Alla behöver sällskap men i olika grad. Det som triggar en extrovert dränerar en introvert, och tvärt om. En introvert person är eftertänksam och återhämtar sig i ensamhet medan en extrovert behöver väldigt mycket stimulans av andra människor.

Befolkning uppdelad på Carl Jungs personlighetstyper efter mätningar med Myers-Briggs Type Indicator.
Befolkning uppdelad på Carl Jungs personlighetstyper efter mätningar med Myers-Briggs Type Indicator.

Björn Hillströms karisma är påtaglig även över telefon. Engagemanget strålar och formar tonfallen. Hans personlighetstyp är av majoritet.

Ett av världens mest använda personlighetstest Myers-Briggs Type Indicator och tillsammans med många andra mätningar visar det att 65% av befolkningen är extroverta eller ambiverta, som är en blandning. Överrepresentationen av utåtriktade personligheter har gjort att samhällsideal formats därefter. Det menar Susan Cains, som är föreläsare och författare. I hennes bok Quiet: The Power if Introverts in a World That Can’t Stop Talking skriver hon bland annat om hur våra viktigaste instutioner; arbetsplatser och skolor, är utformade för dem som behöver hög stimulans. Det innebär att introverta mer eller mindre alltid måste anpassa sig.

– Extroverta lever alltid på sin mammas gata. Introverta lever alltid på någon annans gata. Om man tvingar in personer i allt för många obekväma situationer sker mycket utbrändhet, säger Björn Hillström

2000-talet har däremot levererat medvind: Digitalisering av samhällstjänster. Bill Gates som uppfann Microsoft är introvert. Marc Zuckerberg med Facebook lika så. Det är inte en tillfällighet att de uppfann plattformar där man kan interagera utan att behöva se varandra. Marc Zuckerberg säger självt, att vore det inte för allt hemmasittande som liten, där han hade tid att nörda sig i IT, så hade Facebook aldrig blivit till.

– Extroverta har tolkningsföreträde sedan länge. Jag hoppas att arbetsgivare förstår att kreativitet inte alltid händer i ett kontorslandskap. Nu tror jag att introverta ”äntligen” kan formulera sina tankar innan de går iväg, säger Björn Hillström.

Coronapandemin har framtvingat alternativa sätt att arbeta och några metoder kan även visa sig bli mer effektiva än de vi använt tidigare. Enligt Björn Hillström kan individanpassade arbetsuppgifter generera både mer kreativitet och högre produktivitet.

Julia ligger kvar på duntäcket. I micken hörs trafikbrus. Bussar som först bromsar, sen gasar kraftfullt. Om en tung lastbil växlar upp skakar hela golvet.

Social distansering har sina nackdelar även för en introvert. Julia kan bli dyster av ensamhet och hon längtar ofta till vardagen som vi lärt oss ta för givet.

– Jag älskar människor, jag är ju ingen enstöring. Men med tiden har jag fattat mer hur jag fungerar. Och i början hakade jag på alla som sa fuck karantän utan att känna efter själv. Passa på att lära känna dig själv. Man är så upptagen med att uppfylla andras förväntningar och scheman hela tiden.

Webbfråga Vilken personlighetstyp är du?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget