Stödet för WHO i riskzonen

Donald Trump kritiserar WHO för att vara för Kinainriktade.
Donald Trump kritiserar WHO för att vara för Kinainriktade.

Donald Trump hotar att dra in USA:s stöd till Världshälsoorganisationen. Han anser även att Sverige "lider" av att inte ha infört hårdare restriktioner samt att WHO varit för släpphänta.

Under tisdagskvällen uttalade sig Donald Trump på sin dagliga presskonferens om att han tycker att Världshälsoorganisationen, WHO, har agerat för släpphänt i pandemin.

Den amerikanske presidenten riktade skarp kritik mot WHO:s arbete, då de bland annat kritiserat Trumps metoder mot pandemin.

Idag är USA världshälsoorganisationens största bidragsgivare men redan vid nästa statsbudget föreslås det att skära ner bidraget från 122 till 58 miljoner dollar.

Donald Trump under tisdagens presskonferens om coronapandemin.
Donald Trump under tisdagens presskonferens om coronapandemin.

"WHO visste" 

Donald Trump menar att organisationen inte agerat i tid och att de borde ha vetat hur spridningen skulle explodera. Därför vill presidenten hålla på sina stödpengar till WHO. Det är något som statsepidemiologen Anders Tegnell starkt är emot.

– WHO är en jätteviktig institution i världen vid den här typen av händelser, och extremt viktig för att vi ska kunna dela med oss av erfarenheter och se vad som händer i andra länder. Det gäller att arbeta tillsammans med detta, inte minst på internationell nivå, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

President Trump tycker att WHO har varit för Kinainriktade och har uttryckt sin ilska även på Twitter.

Kritik mot Sverige

Under presskonferensen i går var Donald Trump inte heller nöjd med hur Sverige hanterat krisen. Han anser att Sveriges invånare borde distanserat sig på samma sätt som de flesta andra länder gjort, vilket enligt Trump inneburit att följa USA:s agerande.

– Om vi inte hade stängt ner som vi gjorde hade vi förlorat hundratusentals fler människor, säger Donald Trump på presskonferensen.

Däremot ska man inte ta Trumps ord på för stort allvar, menar Ander Tegnell.

– Jämfört med situationen i New York så fungerar det väldigt bra i Sverige, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Samma tisdag som presskonferensen hade USA sitt värsta dygn hittills med 1 858 dödsoffer, och har en total bekräftad smitta på 400 000 invånare.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget