För en dryg vecka sedan stängdes de första restaurangerna i Stockholm. Det var en följd av att man brutit mot restriktionerna som är uppsatta för att hindra spridningen av det nya coronaviruset. Bristen på kunder och kraven på åtgärder gör att stadens krögare nu måste kämpa för att överleva.
– Som det ser ut i min kassa kommer jag ligga risigt till, säger Time Bars ägare Nevzat Mermer.
Carmens ytterdörr är tapetserad med informativa texter som upplyser om restriktioner för restauranger. Håll två meters avstånd. Tvätta händerna ofta. Endast bordsservering gäller. Carmen var en av fem restauranger som tvingades stänga söndagen 26 april. Anledningen var att man inte hade följt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Efter två besök från Miljöförvaltningen beslutade Smittskydd Stockholm att krogen behövde stängas ner på dagen.
– Det är ju många uppsägningar nu i restaurangbranschen så jag blev ju orolig för mitt jobb, säger Ali Nazarbaghi som är bartender på Carmen.
Efter att restaurangen stängde ner fick man möjlighet att åtgärda bristerna och redan på tisdagen gjordes en uppföljningskontroll. Det visade sig att åtgärderna man hade gjort räckte. Ali Nazarbaghi fick ett sms från sin chef på tisdagsförmiddagen.
– Det var en ovisshet för hur lång tid de skulle vara stängt. Men det var skönt att det bara blev en dag.
”Vi kan inte testa hela staden samtidigt”
Det är Miljöförvaltningen i Stockholm som utför kontrollerna av restauranger, på uppdrag av Smittskydd Stockholm. Man letar efter avvikelser där restaurangen inte uppfyller kraven. Sedan följer Miljöförvaltningen upp åtgärderna. Är de inte tillräckliga skickas ärendet vidare till Smittskydd Stockholm som fattar beslut om stängning. Kristine Fornander är tillförordnad avdelningschef för Miljöförvaltningen i Stockholm. Hon berättar att man gör kontroller torsdagar till söndagar. Dagar då det ofta är mer folk ute.
– I nuläget gör vi ungefär hundra kontroller i veckan. Då är det även på nätter.
Miljöförvaltningen har fått in drygt femhundra klagomål och vilka restauranger som kontrolleras grundas till viss del på det.
– Vi kan ju inte testa hela staden samtidigt. Sen kontrollerar vi ju restauranger i andra ärenden, så vi har koll på vilka som brukar ha mycket folk. Vi jämför klagomålen med vår egen erfarenhet. Det är ingen slump vilka vi kontrollerar.
De vanligast förekommande orsakerna till anmärkningar handlar om att det är för trångt. Tätt placerade bord, trängsel i baren eller inredning som gör det svårt att hålla isär gästerna. Kristine Fornander har förståelse för att krögarna har det tufft men är glad att alla ändå är väldigt trevliga mot Miljöförvaltningens inspektörer.
– De måste ju göra allt för att få verksamheten att gå runt. Man får inte glömma att de allra flesta följer föreskrifterna, och om man har fått en avvikelse så åtgärdas det oftast.
Inser allvaret
På Time Bar i Hornstull är det lugnt. Utspritt i den dovt belysta lokalen sitter mest stammisar och samtalar tyst. Längst in i hörnet bakom baren står ägaren Nevzat Mermer. Han har rakat huvud och stora glasögon på sig. Precis som många andra har han behövt förändra mycket under coronakrisen. Färre bord, begränsning av gästern och nedskärningar i personalstyrkan.
– Jag är lyckligt lottad för jag har ett litet ställe så jag kan jobba ensam, säger han.
Stockholmarna har fått mycket kritik för att man är ute på restauranger och barer trots rekommendationerna om social distansering. Men Nevzat Mermer tycker människor i regel sköter sig väldigt bra och respekterar situationen.
– Folk inser allvaret, speciellt efter att Adam Alsing dog. I det här landet beter man sig efter löpsedlarna och när man ser en så ung person dö så inser man att det kan drabba alla.
Tuffa tider för restauranger
Nevzat Mermer visar hur han disponerar sin lokal. Tre personer kan sitta på varje sida av baren. I resten av lokalen finns det plats för fyrtiotre sittande gäster. Det hjälper när Miljöförvaltningen knackar på dörren för att genomföra en kontroll. Vid en inspektion fick han beröm för att han hade så pass bra koll på sin restaurang. Däremot var han tvungen att ta bort bord på uteserveringen. Han är glad att regeringen fortsätter låta människor vara ute men är också tydlig med hur tufft det är i hans bransch.
– Det är mycket ansvar på oss. Vi försöker överleva med minimal personal. Men det är tuffast för de som är nyöppnade och har satsat allt på sin vision.
Själv har han varit i branschen i trettiofem år. Han var med och öppnade Laughing Duck på Vasagatan och drev nattklubben Collage i sju år. Han vet att man måste vara beredd på tuffare tider.
– Man kan inte gå ut och leasa en sportbil. Den typen av krögare är inte jag. Man måste lägga undan en procent varje månad när det går bra. Det har min pappa lärt mig.