Stockholm – Europas näst bästa huvudstad

Stockholm blev idag utsett till Europas näst bästa huvudstad av Stockholms handelskammare. Läget gav sig ut på stan och frågade ungdomar om de håller med. Några från den vinnande staden fick också uttala sig.

Djurgården badar i sol denna aprileftermiddag. Det är en av de platser i Stockholm som lockar turister från hela landet och världen, men som också uppskattas av huvudstadens invånare. Tre av dem är Emilia Persson, Wynja Watz och Evelina Sommar, som är på väg för att fika.

Evelina Sommar, 20, Wynja Watz, 19, och Emilia Persson, 20.
Evelina Sommar, 20, Wynja Watz, 19, och Emilia Persson, 20.

Alla tre håller med om att Stockholm kan klassas som en av de bästa huvudstäderna i Europa. Det finns mycket att göra, det är väldigt vackert och fullt av kultur.

– Stockholm är hemtrevligt för oss som bor här, men också en bra stad för turister, säger Evelina.

– Ja, det finns något för alla här, instämmer Wynja.

Abbe Ahmed, Sugal Abdi, Mohamed Abdullah och Amir Alawi är på klassresa i Stockholm. De bor i Västerås, men har varit en del i Stockholm innan. De håller också med om att Stockholm är en av de bästa europeiska huvudstäderna.

Sugal Abdi, Abbe Ahmed, Mohamed Abdullah och Amir Alawi, alla 16 år.
Sugal Abdi, Abbe Ahmed, Mohamed Abdullah och Amir Alawi, alla 16 år.

– Allt finns här, säger Mohamed. Han får medhåll av Abbe:

– Ja, till exempel som Kista Galleria!

Anledningen till att Stockholm inte hamnar i topp på listan är den svåra boendesituationen. Något som Emilia Persson fått uppleva.

– I höstas pluggade jag på Stockholms Universitet, men det gick inte att pendla från Eskilstuna dit min familj har flyttat och jag kunde inte hitta lägenhet. Så nu pluggar jag inte där längre, säger hon.

När Läget frågar om vilken huvudstad de tror blivit rankad som etta, utbrister Wynja Watz:

– Det måste vara Oslo!

Och visst har hon rätt. Det är den norska huvudstaden som trumfar Stockholm och tar hem priset som Europas bästa huvudstad. Läget har pratat med två som bor där.

Matilda Risan, 25.
Matilda Risan, 25.

Matilda Risan och Cecilia Lorentzen tycker att Oslo är välförtjänt av utmärkelsen. Matilda kan dessutom jämföra med Stockholm eftersom hon har bott där också. Det som särskiljer Oslo från övriga europeiska storstäder är enligt både Matilda och Cecilia kontrasterna. Det är en stad med stort utbud av restauranger, barer och nattliv, men där också naturen finns precis runt knuten.

– Jag tror Oslo är den enda staden i världen som har både skidbacke och strand. Förutom Dubai då, men där är det ju inte äkta, säger Cecilia.

Matilda säger även att Oslo är en väldigt trygg stad. Hon säger att det nästan är känslan av att man inte måste låsa dörren till sin lägenhet när man går ut. Oslos många möjligheter beskriver hon såhär:

– Ena timmen kan man sitta nere på stan och ta en fika. Nästa timme kan man vandra i naturen och vara en riktig skogsmulle.

Webbfråga Vilken huvudstad tycker du är Europas bästa?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget