Stefan skulle handla - möttes av Drottninggatan i terror

Idag minns Sverige fredagen då Stockholm blev offer för en terrorattack. Stefan Björkman var påväg till en affär för att handla, men möttes istället av katastrofen.

Minnesceremonin idag på Sergels torg.
Minnesceremonin idag på Sergels torg.

På ett regnigt Sergels torg stod idag en sorgsen grupp människor för att hedra och minnas offren från terrorattacken den 7 april 2017.

Fem år har gått sedan dagen då Drottninggatan blev platsen för en av Sveriges mest omtumlande händelser. En person som minns dagen extra tydligt är Stefan Björkman, 57.

På eftermiddagen den 7 april 2017 sitter Stefan Björkman i sin bil på väg till stan för att handla. När han kommer in mot tågstationen känner han att det är något som inte stämmer. Han kör vidare förbi McDonald’s för att sedan svänga höger och parkera.

– När jag svängde upp så såg det konstigt ut däruppe. Det låg som en dimma där, säger Stefan Björkman till Läget.

När han stannar bilen och undrar vad som händer kommer tre polisbilar farande förbi honom. Stefan Björkman sätter på radion som berättar att det pågår något på Drottninggatan men att de ännu inte vet vad som hänt.

– Då tänkte jag, ska jag åka upp och hjälpa till på något sätt eller kommer det hända något mer? Säger Stefan Björkman.

Stefan Björkman, 57.
Stefan Björkman, 57.

Stefan Björkman arbetade då i den militära säkerhetstjänsten, idag inom militärpolisen.

I bilen gör han ett övervägande om han ska åka fram och hjälpa till. Han tänker att han kanske bara skulle vara i vägen eller att han blir offer för en till attack. Han är civilklädd och beslutar sig för att åka vidare.

”Hade jag kommit kanske 30 sekunder tidigare så skulle jag ha sett lastbilen passera”

Stefan Björkman berättar att när han svänger höger mot Drottninggatan måste gärningsmannen precis ha passerat. Han ser kvinnor skynda från platsen som ser sig över axeln. De har Åhléns-påsar i händerna.

– Det var väldigt obehagligt, säger han.

När han får veta att det rör sig om en terrorattack åker han direkt hem. Något besök för att handla blev det aldrig.

– Jag har i mitt arbete varit med om olika händelser där folk blivit svårt skadade men denna händelse var som att det inte var verklighet på något sätt, säger Stefan Björkman.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget