Stefan Löfven råder osäkra inför EU-valet: gå på magkänsla

Statsminister Stefan Löfven (S) råder väljare som säger att de kan för lite om EU-valet och tvekar om parti och kandidat att använda magen.

Stefan Löfven intervjuas av TT på hans väg från en kampanjrunda.
Stefan Löfven intervjuas av TT på hans väg från en kampanjrunda.

- Det är ju inte så att politiken blir helt annorlunda värderingsmässigt. Då kan man gå på magkänsla, säger Löfven som anser att jämställdhet inte ska vara frivilligt för EU-länderna.

Att ge råd om magen kan möjligen tyckas lite befängt för en S-ledare vars kompromisser med Centerpartiet och Liberalerna för att behålla regeringsmakten har visat sig svårsmält för en del S-sympatisörer.

Men Löfven tror att valdeltagandet kan öka. Och han tror att hans parti kan dra in mer än de drygt 24 procent partiet har fått i de tre senaste valen till EU-parlamentet.

Stefan Löfven hoppas på att göra ett bättre val.
Stefan Löfven hoppas på att göra ett bättre val.

Hoppas på bättre

- Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

Hans tal om att ta magen till hjälp på söndag grundar sig i att han stöter på väljare som hävdar att de vet för lite om EU.

- Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU. Då säger jag: följ kompassen, säger Löfven och tror att det går att hålla kurs på vad man röstar på på i andra val.

EU-parlamentsvalen är kända för att ge resultat som skiljer sig mycket från riksdagsvalen. Väljarna är mycket mindre partilojala i valbåset. Han tror inte att väljares tvekan har påverkats av att partierna i valrörelsen tar upp många frågor, som de blivande EU-parlamentarikerna knappast kommer ha något inflytande över.

- I början handlade det mer om personers åsikter, men det blir mer klart nu vad som står på spel, säger Löfven och håller fast vid S-bilden att det är ett värderingsval, mot extremism.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget