- Det är ju inte så att politiken blir helt annorlunda värderingsmässigt. Då kan man gå på magkänsla, säger Löfven som anser att jämställdhet inte ska vara frivilligt för EU-länderna.
Att ge råd om magen kan möjligen tyckas lite befängt för en S-ledare vars kompromisser med Centerpartiet och Liberalerna för att behålla regeringsmakten har visat sig svårsmält för en del S-sympatisörer.
Men Löfven tror att valdeltagandet kan öka. Och han tror att hans parti kan dra in mer än de drygt 24 procent partiet har fått i de tre senaste valen till EU-parlamentet.
Hoppas på bättre
- Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.
Hans tal om att ta magen till hjälp på söndag grundar sig i att han stöter på väljare som hävdar att de vet för lite om EU.
- Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU. Då säger jag: följ kompassen, säger Löfven och tror att det går att hålla kurs på vad man röstar på på i andra val.
EU-parlamentsvalen är kända för att ge resultat som skiljer sig mycket från riksdagsvalen. Väljarna är mycket mindre partilojala i valbåset. Han tror inte att väljares tvekan har påverkats av att partierna i valrörelsen tar upp många frågor, som de blivande EU-parlamentarikerna knappast kommer ha något inflytande över.
- I början handlade det mer om personers åsikter, men det blir mer klart nu vad som står på spel, säger Löfven och håller fast vid S-bilden att det är ett värderingsval, mot extremism.