Stängt Liseberg oroar sommarjobbare

Nöjesparken Liseberg lockar tusentals unga sommarjobbare.
Nöjesparken Liseberg lockar tusentals unga sommarjobbare.

Liseberg i Göteborg är en av många nöjesparker som tvingats skjuta upp årets premiär till följd av coronaviruset. Nu riskerar tusentals att bli utan sommarjobb.

– Jag vet inte vad jag ska göra om jag inte kan jobba där, säger Theodore Dotevall som jobbar på Liseberg.

Med över 3 miljoner besökare per år är Liseberg en av Nordens största nöjesparker. Årets premiär var först satt till den 25 april, men har skjutits upp till den 16 maj. Om nöjesparken kommer att kunna öppna då är inte säkert.

– Det nya öppningsdatumet är inte bekräftat, utan mest något som vi ska kunna jobba mot, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Skriver inga kontrakt

Varje år anställs omkring 2500 personer på Liseberg. En stor del av dem är unga sommarjobbare. När det nya coronaviruset bröt ut i Sverige var Liseberg i slutfasen av säsongens rekryteringsprocess.

– Vi har hunnit välja ut alla årets säsongsarbetare, men vi kommer inte skriva några kontrakt förrän vi vet vad som händer, säger Julia Vasilis.

En av alla säsongsanställda är Theodore Dotevall, 23. Han har säsongsjobbat på Liseberg sedan 2016. I januari fick han bekräftat att han anställts även i år. Nu vet han inte om han får behålla sitt jobb.

– Jag vet inte vad jag ska göra om jag inte kan jobba där, säger Theodore Dotevall.

Theodore Dotevall är en av 2500 säsongsanställda på Liseberg.
Theodore Dotevall är en av 2500 säsongsanställda på Liseberg.

Theodore Dotevall har fått uppdateringar om den uppskjutna premiären via mejl. Han litar på att företaget gör sitt bästa för att lösa situationen. Samtidigt är han orolig för sin egen del. Om parken inte öppnar förlorar han sin inkomst.

– Jag är rädd att det kommer vara svårt att hitta ett nytt jobb mitt i coronakrisen, säger han.

Exakt hur sommarsäsongen kommer påverkas av att premiären skjuts upp kan Liseberg inte svara på. Det är för tidigt att säga om alla kommer få behålla sina jobb eller inte. Allt beror på hur läget utvecklas. Därför går Liseberg inte ut med någon vidare information till sina säsongsanställda.

Förbereder inför öppning

Trots den osäkra framtiden pågår förberedelserna inför öppningen som vanligt. I parken testas åkattraktioner och byggen färdigställs. Parkens 400 årsanställda jobbar med rutiner för att kunna öppna parken säkert. Frågan är när, eller om det är möjligt.

– Om parken inte öppnar har vi inga jobb att erbjuda, säger Julia Vasilis.

På Liseberg förbereder man fortfarande för att kunna öppna i sommar.
På Liseberg förbereder man fortfarande för att kunna öppna i sommar.

Uppdatering 29 maj:

Liseberg har skjutit upp sin premiär på obestämd tid. Det finns i nuläget inget planerat öppningsdatum. Av Lisebergs 400 året runt-anställda har 160 personer korttidspermitterats till följd av coronakrisen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget