Stämningen mot Fox News slutar i förlikning: ”Lögner får konsekvenser”

Mediebolaget anklagades för att ha spridit lögner om rösträkningen i det amerikanska valet. Nu tvingas Fox betala miljardbelopp.

Rättegången mot Fox avslutades innan den hunnit börja.
Rättegången mot Fox avslutades innan den hunnit börja.

Precis innan rättegången skulle starta enades mediejätten Fox News och rösträkningsföretaget Dominion om en förlikning. En förlikning innebär att parterna kommer överens innan målet avgörs i en domstol.

Lögnerna kostar miljarder

Fox News ska betala motsvarande 8,1 miljarder svenska kronor till Dominion för att ha spridit konspirationsteorier om att det amerikanska valet var riggat, fast de som arbetade på kanalen visste att påståendena var osanna. Bland annat har man påstått att maskinerna som användes för att räkna rösterna i valet 2020 var riggade för att gynna Joe Biden. Maskinerna har tagits fram av Dominion.

Representanter från företaget Dominion på Pressträffen efter förlikningen
Representanter från företaget Dominion på Pressträffen efter förlikningen

En seger för demokratin

- Sanningen är vad som spelar roll, lögner får konsekvenser, sa Dominions advokat Justin Nelson på en pressträff efter överenskommelsen. Han sa också att förlikningen var en seger för demokratin.

En världsnyhet - men inte på Fox

Nyheten om förlikningen fick stor spridning i amerikansk och internationell media, men på Fox fick nyheten inte lika stor uppmärksamhet. Under kvällssändningarna nämndes upplösningen av affären som hastigast, och på kanalens hemsida hamnade nyheten långt ner i flödet.

Dominion krävde ursprungligen 1,6 miljarder dollar. Dubbelt så mycket som Fox nu måste betala.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget