Stadens själ på spel

Berlin är känt för sitt rika kultur- och uteliv. När restriktionerna nu förlängs frågar sig många om stadens själ någonsin kommer återhämta sig.

I april tog Berlins statsförvaltning beslut om att förlänga nedstängningen av huvudstaden till den nionde maj. Detta pågrund av de ännu höga smittotalen. Ett hårt slag mot restriktionströtta berlinare som kanske hoppats att man fortskridit snabbare med vaccineringen. Staden som är känd för sitt kultur och nattliv ligger ännu öde.

Borgmästaren Michael Müller uppgav för tidningen The Local att man valt en snällare linje utan utegångsförbud och med mindre restriktioner än andra delar av landet. Ändå är det de som frågar sig om stadens själ kommer bli som förr även efter pandemin. Läget har pratat med berlinaren Paul Ibs, om hur han ser på saken.

– Det är sorgligt hur van man har blivit att se tomma barer och resturanger. Känns konstigt att tänka att det inte alltid varit såhär.

Likt Stockholm har Berlin under den senaste tiden varit scen för flera större protester mot restriktionerna.

– Det märks att folk har börjat lessna. Jag håller inte med de som protesterar men ser ändå var deras frustration kommer ifrån.

Den fjärde maj hade knappt sju procent av berlinarna blivit fullständigt vaccinerade. Detta enligt uppgifter från stadens officiella hemsida. Paul Ibs berättar att många i hans omgivning uttrycker ett stort missnöje med att man inte hunnit längre.

– Livet i staden hänger på att man vaccinerar alla snabbt nu. Vem vet hur många småföretag som kommer ha försvunnit? Staden kommer aldrig bli sig lik om vi inte lyckas ta oss ur detta snart.

Foto: TT
Andra läser just nu
Mer från Läget