En studie om att många unga oroar sig för klimatet låg till grund för brädspelet Greenworld, som skapades av Axel Hansson 19, Wilhelm Wachtmeister 19, Hector Fylkner 18, Markus Jemsby Nordblom 19, Julia Kervenhed 18 och Isolde Björnfot 18. De går alla tredje året på Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan och har spelet som produkt i sitt UF-företag.
– Det fanns redan andra UF-företag som hade gjort klimatspel, men det var mest frågesporter. Som 18-åringar kände vi inget stort intresse att spela ett sånt spel, därför känns det osannolikt att en 13- eller 15-åring skulle vilja det, säger Isolde.
“Man samarbetar istället för att spela mot varandra”
I början var idén att spelarna skulle spela mot varandra, men det ändrades snabbt.
– Man kunde sno resurser från varandra, vilket var kul. Men vi ändrade spelet till att man samarbetar istället för att spela mot varandra, säger Axel.
– Om man samarbetar så kan man vända den onda cirkeln. Det är det vi vill att man ska ta med sig från spelet, säger Isolde.
Spela bort din klimatångest
Utöver samarbetsaspekten så finns det andra sätt som brädspelet försöker skapa hopp på.
– Spelarna gör handlingar som motverkar klimatkrisen. På samma sätt kan man göra liknande handlingar i verkligheten som har samma effekt, säger Julia.
– Klimatkrisen blir så stor att den blir abstrakt därför har vi försökt att skala ner den, säger Wilhelm.
Verklighetsförankring
Det är inte bara handlingarna som försöker efterlikna hur klimatkrisen ser ut i verkligheten.
– Alla 24 platser på brädet är hotade av klimatkrisen i verkligheten. Spelarna lär sig om platserna och hoten, säger Wilhelm.
– Vi vill skapa hopp, det går att rädda klimatet, säger Isolde.