Spärrade spelberoende lockas att fortsätta

Allt fler spelberoende spärrar sig själva från spel för att sluta.

Men på de utländska sajterna är det fortsatt fritt fram.

- Sätter käppar i hjulen för många, säger Henrik Nygren på Spelberoendes förening till Läget.

Spelautomater, Las Vegas
Spelautomater, Las Vegas

Pop-ups med färgglada dekaler och spakar i neon lyser ofta upp skärmen när man vistas på nätet. Spelandet finns alltid inom fingrarnas räckhåll, även för de 90 000 spelberoende som nu har spärrat sig från att spela genom det svenska skyddsnätet spelpaus.se.

- Det räcker med att googla ”spela casino utan spelpaus”, säger Henrik Nygren, rådgivare på Spelberoendes förening, Stockholm, till Läget.

Sprickor i skyddsnätet

Skyddsnätet sträcker sig inte längre än så. Det omfattar nämligen bara de sajter som styrs av svensk lagstiftning. På andra sidan om den väggen öppnas en pandoras ask med en hel marknad av utländska spelsajter, där tillgången är fri.

- Det är ett jättestort problem att det inte går att stänga av sig från allt spelande. En hög andel av de som söker sig till oss för hjälp har testat spelpaus men ändå tagit sig ut på den icke-licensierade marknaden. Man kan hamna i en väldigt dålig sits väldigt snabbt, säger Henrik Nygren.

Han säger att det blir enkelt att falla tillbaka.

- Vi spelberoende stoppar ingenting i oss. Det gör också att vi inte har de fysiska tecknen, påminnelserna som nyktra alkohol- och narkotikaberoende har. De kan titta på sig själva i spegeln och säga ”ja just det, det var heroinet”. Det kan inte vi, och därför blir det lätt för oss att glömma bort hur illa det var, säger han.

Framsteg i vården

Samtidigt poängterar Henrik Nygren att det idag finns fler möjligheter för spelberoende än det fanns för bara fyra, fem år sedan. Idag är beroendet sjukdomsklassat, bredvid alkohol- och narkotikaberoende i socialtjänstlagen, vilket gör att man kan få vård för den.

- Det är bra att ha någonstans att gå för att träffa andra i en liknande situation, så man blir påmind och kan underhålla sin spelfrihet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget