Socialdemokraternas vårbudget sätter barnen i centrum

400 kronor extra i plånboken under sommaren. Det kan bli verklighet för alla barnfamiljer och tonåringar om Socialdemokraternas vårbudget går igenom.

Mikael Damberg (S) presenterar förslag på vårbudget.
Mikael Damberg (S) presenterar förslag på vårbudget.

I förmiddags kom Socialdemokraternas förslag till vårbudget. Förutom satsningar på integration och fossilfri el vill partiet att barn- och studiebidraget tillfälligt ska höjas över sommaren.

Med bakgrund av de stigande priserna på mat, el och boende ifrågasätter Socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Mikael Damberg att den borgerliga regeringen inte fokuserat mer på hushållen. I motionen får regeringen och Sverigedemokraterna kritik för att ha lagt 13 miljarder kronor på att sänka skatten för höginkomsttagare istället för att höja barnbidraget.

– Det är inte barnen som ska betala kostnaden för krisen, säger Mikael Damberg.

Just sommaren kan bli utmanande för barnfamiljerna, eftersom skolor och fritids är stängda. Socialdemokraterna menar också att utanförskapet riskerar att bli större när sommaraktiviteter ställs in på grund av dålig ekonomi.

Inflationen kan innebära inställda sommaraktiviteter.
Inflationen kan innebära inställda sommaraktiviteter.

Förslaget innebär en höjning för barnbidraget på 200 kronor under juli och augusti. Studiebidraget, som annars är indraget under sommaren, ska utbetalas under samma månader och med 200 kronor extra. Det här blir av om Socialdemokraterna får sin vilja igenom.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget