På tisdagen publicerade Internetstiftelsen sin rapport Svenskarna och internet: Valspecial 2022, som undersökt hur internet används som informationskälla och plats för politisk diskussion.
Undersökningen visar att 6 av 10 förstagångsväljare ser sociala medier som en viktig källa för politisk information, där Instagram toppar listan. 4 av 10 förstagångsväljare svarar att de dagligen tar del av politisk information på sociala medier. De yngsta väljarna, 00-talisterna, använder i högre grad än andra även Twitter och Youtube som källor för politiskt innehåll.
– Jag får mycket information via TikTok, Instagram och Youtube, säger Magdalena Höglund, 17 till Läget.
– Sen lägger influencers som Margaux Dietz och Therése Lindgren ut om politik i sina sociala medier, säger Ella Stubbe, 16.
Skillnad mellan generationerna
Fler än 8 av 10 pensionärer tar del av politisk information på tv, till skillnad från de yngsta väljarna, där endast 2 av 10 gör det. Många unga väljare tar också del av politiskt innehåll i nyhetstidningar. Enligt undersökningen kan det troligtvis bero på att de läser nyheter på webben.
Förstagångsväljarna är också bland de mest aktiva i politiska diskussioner på internet, och delar i högre utsträckning politiskt innehåll. Trots att de äldre väljarna har stort intresse för ämnet, är de betydligt mindre delaktiga i det politiska samtalet på internet.