Snart kommer beskedet om mönstring för alla 00:or

Under 2018 och 2019 kallas 4000 till Försvarsmaktens militära grundutbildning respektive år. Sedan väntas antalet stiga.
Under 2018 och 2019 kallas 4000 till Försvarsmaktens militära grundutbildning respektive år. Sedan väntas antalet stiga.

Det börjar bli dags att genomföra prov till Försvarsmaktens militära grundutbildning. I maj kommer beskedet om vilka 00:or som blir kallade till årets mönstring. Då spelar det ingen roll om det är en dröm eller mardröm som går i uppfyllelse. De som blir kallade måste delta enligt lag.

Värnplikten återinfördes 2017. Det betyder att varje år ska de som blir myndiga delta i prover till Försvarsmaktens militära grundutbildning. Alla födda 1999 var först att påverkas. Nu är det 00:ornas tur.

Proven sker i två steg

I mars skickade Rekryteringsmyndigheten ut brev med inloggningsuppgifter till det som kallas för mönstringsunderlaget. Alla som får brevet är skyldiga att svara på ett antal frågor. De handlar om allt från ens hälsa, fysik, personlighet och inställning till ens skoltid och sociala liv.

Rekryteringsmyndigheten väljer sedan ut de som anses vara bäst lämpade för mönstringen, där olika tester görs med hjälp av läkare, psykologer och sjuksköterskor.

Alla behöver inte delta

En del behöver inte genomföra något av de två stegen. Dessa fick inget brev hemskickat. Undantagen gäller om du bor utomlands, är intagen för vård som exempelvis sluten ungdomsvård, eller på annat sätt inte kan genomföra grundutbildningen. Till exempel kan de som har en diagnos eller LSS-stöd anses inte vara lämpade.

Rekryteringsmyndigheten försöker även ta hänsyn till motivation och intresse innan de bestämmer vilka som kallas till mönstring.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget