SMHI varnar för skogsbränder

Foto: Anna Hållams/TT

Flera veckor av sol och varma temperaturer har lett till torra marker. Nu råder eldningsförbud på flera håll i landet.

– Det måste komma nederbörd för att förbudet ska kunna hävas, säger Björn Westerdahl på Storstockholms Brandförsvar.

Det tog tid för våren att dyka upp i år, men väl här har den har inte snålat med värmen. Temperaturer upp till 28 grader har fått svenskarna att plocka fram sina grillar och söka sig utomhus. Men med värmen och solen har också torkan – och bränderna kommit.

– De senaste dygnen har det varit flertalet bränder runtom i landet. Det har varit större bränder i bland annat Uppsala, Älmhult, Nora och på Värmdö. Samtliga har kunnat begränsas och släckas men det är fortfarande stor risk för nya bränder, säger Björn Westerdahl på Storstockholms Brandförsvar.

Nu går även SMHI går ut med sin varning. De säger att det kommer vara fortsatt torrt och varmt i stora delar av landet så långt deras prognos sträcker sig. Till följd av värmen och torkan råder nu eldningsförbud på flera håll i landet.

Eldningsförbud innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Grillning får endast ske vid särskilda grillplatser som till exempel kommunen satt ut på allmänna platser. Dessa är säkrare, men även med dessa ska man vara försiktig och helst skippa grillningen vid blåst.

– Engångsgrillar är inte tillåtna. Dessutom måste alla rökare tänka på att inte fimpa cigaretterna hur som helst. En cigarett kan ligga och pyra länge utan att någon ser, berättar Westerdahl.

Det är kommunen, länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten som beslutar om eldningsförbud. Om det skulle börja brinna är det några saker som är viktiga att komma ihåg.

– Ring alltid 112, släck så mycket ni kan själva tills brandkår är på plats, men se till att inte utsätta er för fara.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget