SMHI ser problem över hela Sverige

Översvämning vid Manhemsviadukten i Boden.
Översvämning vid Manhemsviadukten i Boden.

Högsommarvärmen är vi många som har njutit av de senaste veckorna, men nu kommer baksmällan med det sköna vädret. SMHI varnar för brandrisk och översvämningar i hela landet.

Översvämningar norrut

Det är inte ofta som SMHI utfärdar klass 3-varning. I genomsnitt sker det var femtionde år. I onsdags hände det dock igen och läget har inte förändrats.

I området kring Röströmsälven/Näsån i Jämtland fortsätter vårfloden nämligen att ställa till problem. Snön har smält så snabbt att det är kraftiga översvämningar.

I Lappland är läget inte lika kritiskt, men det kan bli. Vattennivån i Vindelälven och norra delen av Muonioälven stiger fortfarande.

Men det är inte bara i Norrland som snön smälter snabbt. Så långt söderut som ned till Värmland finns det problem med vårfloden.

- På många håll, framförallt i mellersta Norrland, har det varit rätt mycket snö. Sedan har det också varit kallt ganska länge, och sedan blev det mycket värme och snabb avsmältning, säger Ben Göransson, vakthavande hydrolog.

Brandrisk söderut

I Götaland är det torrt i skogarna, medan det är torrt i gräset i Svealand och i stora delar av södra Norrland. SMHI varnar därför för brandrisk.

- Det kommer att fortsätta vara torrt i skog och mark och man bör ta det försiktigt om man exempelvis ska elda. Då kan det vara bra att vända sig till räddningstjänsten i kommunen för att få råd. Det kan till och med vara så att det är eldningsförbud, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

De områden där SMHI inte har varnat för något just nu är Örebro län, norra Västergötland, inre Dalsland, Dalafjällen och Härjedalsfjällen.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget