Sluta springa från polisen – simma med dem

Polisen i Burlöv tror att frågor besvaras bäst i en dialog. Genom satsningen ”simma med polisen” bjuder de nu in till samtal, där det också finns möjlighet att klara det simintyg som krävs för polisutbildningen.

– Det är ett annat sätt att träffa polisen, säger kommunpolisen Filip Jakobsson.

”Simma med polisen” är en av flera satsningar som görs för att nå ut med information om polisutbildningen.
”Simma med polisen” är en av flera satsningar som görs för att nå ut med information om polisutbildningen.

Polisen i Burlöv vill locka fler till yrket. Man tror på att frågor besvaras bäst i en dialog och därför görs satsningen “simma med polisen”. Den 19 april är alla över 18 år välkomna, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är ett annat sätt att träffa polisen, vi försöker göra det som en lite kul grej, säger Filip Jakobsson, polisinspektör i Burlövs kommun.

Simma och snacka

Polisutbildningen kräver bland annat godtycklig hörsel, syn och BMI samt vissa psykologiska krav. Ytterligare ett krav är simkunskaper, som mäts genom en serie uppgifter som man ska klara av i vattnet. Intyget kan man få i en vanlig simhall om det skrivs under av behörig personal på plats i badhuset, skriver polisen på sin webbplats.

I simhallen i Burlöv ska det finnas gott om sådan personal, och utöver möjligheten att få intyget kan besökare även simträna och ställa frågor till poliser.

– Det blir lite som tre flugor i en smäll, säger Filip Jakobsson.

Polisen i Burlöv har gjort tidigare initiativ där dialog kombineras med fysisk aktivitet. Filip tror att det är lättare att ställa frågor vid sånna tillfällen än att räcka upp handen vid ett vanligt informationsmöte.

Uppslutningen på satsningarna har varit blandade. Det är inte jättemånga som kommer, men de som gör det verkar motiverade och lämpliga för polisyrket, menar Filip.

Polisinspektör Filip Jakobsson vid en uttryckning.
Polisinspektör Filip Jakobsson vid en uttryckning.

Poliser måste vara välförberedda

Filip har jobbat i fälttjänst i tio år, men har inte behövt simma under skift än.

– Nej det har jag faktiskt inte, men jag är välförberedd, säger han och skrattar.

Man ska inte bara klara simtestet – utan under utbildningen ska man även kunna livrädda ur en isvak. Precis som att polisen övar skytte, men kanske aldrig avfyrar vapnet i skarp tjänst, menar Filip att det är bra att ha med sig vattenvana och simkunskap.

– Då måste vi vara förberedda fysiskt och mentalt, avslutar han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget