SL uppmanar folk att stanna hemma

Det kommer nya larm om trängsel i kollektivtrafiken. Folkhälsomyndigheten införde i onsdags riktlinjer för att kollektivtrafiken ska förebygga trängsel. Men enligt SL kan man inte följa riktlinjerna, rapporterar Expressen.

– Vi har inga befogenheter att hindra resenärer från att åka med, säger Helene Jakobsson vid SL:s presstjänst.

Under onsdagskvällen skrev SL på Facebook: ”Stanna hemma. Res bara om du verkligen måste.”
Under onsdagskvällen skrev SL på Facebook: ”Stanna hemma. Res bara om du verkligen måste.”

Trots de nya direktiven från Folkhälsomyndigheten kom det larm om fulla bussar under torsdagsmorgonen. Sjuksköterskan Tsega Aseffa, som reser med linje 178 mellan Kista och Danderyds sjukhus, vittnar om att det är över 50 personer på bussen.

– Nu har det varit så här i två veckor. Det är alldeles för trångt, skriver hon till Expressen.

En anledning till trängseln, främst på bussar i morgonrusningen, är att SL har dragit ner antalet avgångar. Helene Jakobsson påpekar att de har en hög sjukfrånvaro bland sina chaufförer.

– Under rusning kör vi så gott som full vintertidtabell. Vi kör så mycket vi kan.

Fortsatt biljettkontroll

Att SL fortsätter att ha biljettkontrollanter har väckt reaktioner. Flera resenärer uppger att kontrollanterna rör sig i stora grupper och inte håller avstånd till passagerarna.

– SL skickar ut ett tiotal kontrollanter som kommer nära ansiktet och frågar om biljett, skriver resenären Diana Törnqvist till Expressen.

När Helene Jakobsson får frågan vid SL:s presstjänst om biljettkontrollanterna omfattas av direktiven om social distans svarar hon:

– Jag får hänvisa frågan till ISS som arbetsleder biljettkontrollerna. Vi har till min kännedom inte gått ut med några direktiv, men vi förväntar oss att de som jobbar inom kollektivtrafiken följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. Men direktiven är att biljettkontrollerna ska fortsätta.

I andra regioner försöker kollektivtrafiken anpassa sig efter Folkhälsomyndighetens direktiv. I Göteborg ska Västtrafik införa informatörer vid olika hållplatser, för att se till att färre kliver på samtidigt, rapporterar GP.

Webbfråga Kommer du stanna hemma?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget