Sommaren kan utsätta din pälsklädda familjemedlem för många hot. Veterinären Sunniva Elwing Stoltz berättar hur din hund får njuta av promenader och sol utan ormbett och värmeslag.
Zimba njuter i solen skyddad från sommarens faror.
Foto: Privat
Oroliga hundägare
Söder om söder i Kärrtorp spenderar 45-åriga Sunniva Elwing Stoltz sina dagar. Väggar klädda i bilder på djuranatomi och den täta hundtrafiken skvallrar om vilken typ av lokal hon arbetar i. Som veterinär har Sunniva Elwing Stoltz under 10 år mött mängder av hundar, men också deras bekymrade ägare.
– Många är oroliga när de kommer hit, mer än deras hundar. Det gäller att lugna dem så gott man kan, berättar hon.
Veterinären Sunniva Elwing Stoltz vet hur du ska skydda din hund i sommar.
Foto: Maja Ahlqvist
Huggormsbett
På sommaren blir hundägarna mer oroliga än vanligt. Fästingar, alger och inte minst de mytomspunna huggormarna sätter stopp för en bekymmersfri semester.
– Huggormsbett är många rädda för. Det är självklart farligt, men det kan vara skönt att veta att på tio år har jag kanske haft tre-fyra hundägare som sagt att deras hund dött av ett huggormsbett, säger Sunniva Elwing Stoltz.
Huggormar trivs framför allt i utkanten av skogar och på öppna fält. Skulle din hund bli biten ska du lyfta upp den och hålla den still, för att minska risken att giftet sprider sig i kroppen. Åk sedan till en veterinär så snabbt som möjligt.
5-åriga Tarzan är på kliniken i Kärrtorp för att få en spruta.
Foto: Maja Ahlqvist
Hunnit bli av med sommarnojan
I centrala Stockholm är 10-åriga schnauzern Happy ute på promenad. Hon lever upp till sitt namn när hon tittar på sin matte Kerstin Persson och viftar på svansen. Både Happy och hennes ägare är förberedda inför sommarens biverkningar.
– Jag har haft hund så länge så jag har hunnit bli av med sommarnojan. Men med första hunden var jag väldigt rädd när jag hörde kamrater prata om allt möjligt som kunde hända, säger Kerstin.
Happy och hennes ägare Kerstin.
Foto: Maja Ahlqvist
Fästingar
För att behålla sitt lugn har Kerstin några knep. Hon ger bland annat fästingtabletter till Happy för att hålla borta de blodsugande insekterna och sjukdomarna de kan bära. En förberedelse hon inte är ensam om.
– Det är ett enormt tryck på fästingtabletterna just nu, man märker att ägare är oroliga och vill förbereda sig, säger veterinären Sunniva Elwing Stoltz.
Fästingtabletter är ett bra sätt att skydda hundar, berättar Elwing Stoltz. Men hon säger också att oron är onödigt stor:
– Det kan vara lugnande att veta att hundar klarar fästingsjukdomarna bättre än man tror, bättre än oss människor.
Happy är redo inför sommaren med fästingtabletterna som skydd.
Foto: Maja Ahlqvist
Värmeslag
Under den soliga årstiden är det inte bara andra djur och insekter som kan skada din hund. Olikt människan fungerar inte hundens nedkylning genom svett. Är din pälsklädda vän för varm är det enda alternativet att hässja, att öppna munnen och flåsa. Då får den in kall luft som kyler kroppen. Det är ingen effektiv nedkylning och därför blir hundar lätt för varma under sommaren. Genom att hålla koll på om din hund flåsar, söker sig till skugga och verkar orolig kan du upptäcka om den håller på att få värmeslag. Din bästa vän ska ha en temperatur på 38-39 grader.
– Är hunden för varm kan man ta en ljummen handduk och kyla ned, inte iskall för det får inte gå för snabbt. Ge den vatten också. Men om kroppstemperaturen fortsätter stiga måste man åka till veterinären direkt, över 41 grader är dödligt, säger Sunniva Elwing Stoltz.
Leia pausar på stranden en varm sommardag för att hålla sig sval.
Foto: Privat
Algblomning
Trots att ett svalkande bad kan hjälpa för att undvika överhettning, finns faror även i vattnet. En grönaktig yta är hundens värsta fiende.
– Får hundar i sig algblomning är det akut. De får främst i sig det från pälsen när det kommer upp från vattnet och slickar sig torra. Det gäller därför att få bort det från pälsen och åka direkt till veterinär. Algblomning är livsfarligt och det går snabbt, berättar Sunniva Elwing Stoltz.
Lakrits har precis svalkat sig och lyckades undvika farlig algblomning.
Foto: Privat
Din hund kommer överleva sommaren
Trots att sommarens plågor är många, är de just det - plågor. Det är sällan hundar far så illa att de inte överlever.
– Man ska absolut åka in till oss vid behov, men din hund kommer överleva sommaren även om den är ute i skog och mark och träffar på någonting, säger Sunniva Elwing Stoltz.
Ring om du är osäker
– Om du är osäker över något, ring till en videoveterinär. Jag skulle inte i första hand ringa djursjukhusen för det är ofta långa telefonköer. Videoveterinär svarar snabbare och då kan de titta och ge råd om man ska åka in, uppmanar Sunniva Elwing Stoltz.