Skräpdykarna städar upp efter stockholmarna

Bildäck, batterier och tv-apparater ligger och skräpar på Stockholms havsbottnar. Föreningen Rädda Mälaren dyker ner och plockar upp efter 08:orna. Initiativet har de senaste åren engagerat många volontärer.

– Det blir som en tidskapsel där man kan se lager på lager av vad folk har kastat i genom tiderna, säger dykaren Fredrik Johansson.

Rena Mälaren rensar Stockholm på skräp.
Rena Mälaren rensar Stockholm på skräp.

Ett tjugotal volontärer har samlats vid Saltsjöbadens båtklubb. En dykare har precis fäst ett tungt föremål vid en lina som dras upp av flera repdragare. Ett gammalt järnbord slungas upp på bryggan till gruppens förvåning. Volontärerna ska tillsammans med dykare från föreningen Rena Mälaren tömma viken på skräp som legat där i åratal.

Rena Mälaren

Fredrik Johansson är grundare för initiativet Rena Mälaren och har bakgrund som dykare i det militära. I fem år har han och en grupp dykare plockat skräp på havsbotten. Under åren har engagemanget för den ideella föreningen vuxit sig stark och idag görs upp till tre dyk per vecka.

– Jag dök på Norr Mälarstrand för att hjälpa en vän att filma hans båt. Jag såg att det var väldigt mycket batterier. Jag trodde först att det bara var slumpen, men gav det en helg för att kolla runt lite och insåg att det fanns hur mycket som helst, säger Fredrik.

Fredrik Johansson har preis kommit upp på land efter sitt dyk.
Fredrik Johansson har preis kommit upp på land efter sitt dyk.

Tömt 80% av Stockholms batterier

Under förmiddagen dras alltifrån däck, batterier och en kajak upp från viken. Den stora mängden skrot tvingar dykarna att prioritera vad som får följa med upp på land. De miljöfarliga batterierna och bildäcken har förtur. Fredrik berättar att de på ett ungefär har dragit upp 80% av Stockholms batterier från havsbotten.

–  Det vi absolut får upp mest av är bildäck. Däck är väldigt skadligt, det var något jag inte visste från början. Vi har plockat upp 85 ton med bara däck i Stockholm. Det är helt bananas att vi inte värnar med om havet när vi har så fint vatten, säger han.

Järnet som dras upp smälts ned och återvinns.
Järnet som dras upp smälts ned och återvinns.

”Saker kan vara flera hundra år gammalt”

Några av de volontärer som samlats vid båtklubben är 13-årige Eric och 15-årige Line. De hjälper till med att dra upp skräp som fästs på linor och bär bort skrotet till tippen.

– Man vet inte vad som kommer att dras upp. Innan jag kom hit så trodde jag att det bara skulle vara någon cykel. Jag trodde inte det skulle vara såhär mycket, säger Eric Sommar.

– Vissa saker kan vara flera hundra år gammalt. Det är häftigt att se hur saker på botten ser ut. När man snorklar själv ser man inte det, säger Line Sommar.

Syskonen Eric och Line är med och hjälper till att dra upp skräp.
Syskonen Eric och Line är med och hjälper till att dra upp skräp.

Vill skräpdyka i grannländerna

150 miljoner ton plast flyter runt i våra hav och mängden ökar varje år enligt Naturvårdsverket. Rena Mälaren har mycket att stå i. Föreningen har rest runt i Sverige på olika skräpdyk som de kallar för ”Holgerssons underbara skräpresa genom Sverige”. I framtiden vill dem ta sig an grannländerna.

– Vi har tömt Stockholm på relativt mycket. Nu kan vi förhoppningsvis åka till andra platser och engagerade fler att göra samma sak. Vi har som mål att åka till de baltiska staterna, vi drar till Norge i sommar, säger Fredrik.

Hittade bokföring- ledde till fängelsestraff

I snitt drar Rena Mälaren upp 0,9 ton skräp vid varje dyk. Efter att ha rensat Mälaren på miljöfarligt material i flera år har dykarna dragit upp allt från stereor till stora tv-apparater.

– Att folk bemödar sig med att slänga dessa saker i vattnet istället för att gå till soptippen är för mig rätt konstigt, säger Fredrik.

Förutom skrot och skräp har dykarna stött på föremål som kan knytas till brott, till exempel vapen. Men de har även hittat mer udda fynd.

– Vi hittade 15 kilo bokföring som var tejpad runt tegelstenar. Polisen ville först inte ta emot den för att de tyckte den luktade illa och var dyig. När polisen kollade på papperna så visade det sig att det var grovt bokföringsbrott. Två personer fick fängelse för det.

Efter nästan tre timmar fick Rena Mälaren upp däck, batterier och en kajak.
Efter nästan tre timmar fick Rena Mälaren upp däck, batterier och en kajak.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget