Skolverkets åtgärder för att stoppa spridningen av nationella prov

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skolverket ändrar rutiner redan till höstens prov för att stoppa spridningen av nationella prov på nätet

Under våren, precis som många år tidigare, så har nationella prov i engelska och matematik spridits på nätet, främst på sociala medier. "Ohållbar" är vad skolverket kallar situationen, och därför ska man ändra på rutinerna.

"När vi gång på gång ser konsekvenser av att det brister ute i skolorna måste vi agera" skriver skolverket. Egentligen är det skolornas ansvar att se till att proven hanteras som de ska, men uppenbarligen händer det inte.

- Redan inför vårterminens prov har vi agerat, men de åtgärder vi vidtog då har inte räckt till. Då måste vi självklart fortsätta, säger Anders Boman, chef på Skolverkets provenhet, till TT.

För att minska risken för spridning har man nu presenterat flera åtgärder som ska tas. Som tidigast ska facit nu levereras på provdagen eller till och med dagen efter, man ska även skicka ut proven närmare provdatum. Endast i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än vid just provtillfället, vilka undantagsfall dessa är nämns det inget om.

Anders Boman tror inte att dessa skärpningar kommer räcka.

- Detta tror jag inte är det sista vi kommer att göra. Jag tror att vi kontinuerligt behöver fortsätta att tänka kring de här provens legitimitet och hur de ska genomföras fram till år 2022 då proven digitaliseras.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget