Skolungdomar fastnade 275 meter över marken

Sex skolbarn och två vuxna fastnade under tisdagen i en kabinbana i Pakistan. De blev hängande över en djup dalgång när en av kabinbanans två kablar gick av.

Militär och lokalbefolkning hjälptes åt att rädda de åtta passagerarna som fastnat.
Militär och lokalbefolkning hjälptes åt att rädda de åtta passagerarna som fastnat.

Sex barn mellan 10 och 16 år var tillsammans med två vuxna på väg till en skola i norra Pakistan under tisdagsmorgonen. Den bergiga terrängen i området gör att det är vanligt att barn använder sig av lin- och kabinbanor för att komma till skolan.

När sällskapet skulle åka med en kabinbana över en djup dalgång var olyckan framme. En av de två kablar som håller kabinbanan i luften gick av.

Kabinen där barnen och de två vuxna satt fast som längst i 16 timmar.
Kabinen där barnen och de två vuxna satt fast som längst i 16 timmar.

Mycket riskabel räddningsaktion

Med de åtta passagerarna hängandes i en kabel 275 meter över marken inleddes en spektakulär räddningsaktion. De som jobbade för att sätta passagerarna i säkerhet var tvungna att arbeta extremt försiktigt så att inte den kvarvarande kabeln också skulle gå av.

Militären kallades in och en helikopter användes för att undsätta passagerarna. Lokalbefolkningen hjälpte också till och ska ha räddat ett barn genom att för hand dra en liten vagn längs den kabel som höll kabinen kvar i luften.

CORRECTION-TOPSHOT-PAKISTAN-ACCIDENT-CABLE CAR. Foto: AFP

Direktsändes i tv

Det spektakulära räddningsarbetet gick att följa live i pakistansk tv. Kanalen Geo News kunde prata med en av passagerarna i telefon under tiden som räddningsaktionen pågick.

– Hjälp oss för Guds skull, sade Gulfraz, som var en av personerna vars liv bokstavligen hängde på en skör tråd nästan 300 meter över marken. Han berättade att det inte fanns något dricksvatten och att flera av barnen hade svimmat.

En man följer dramat i direktsändning.
En man följer dramat i direktsändning.

Alla passagerarna i säkerhet

När mörkret föll tvingades helikoptern avsluta sina försök att fira upp de som fanns kvar i kabinen. I stället användes återigen den återstående kabeln för att rädda de sista personerna med redskap anpassade för linbanor.

Efter nästan 16 timmars räddningsarbete, klockan elva på kvällen lokal tid, kunde Bilal Fazi på Pakistans räddningstjänst meddela att alla de åtta passagerarna var i säkerhet.

– Insatsen är avslutad. De två vuxna var de sista som räddades.

Tre av barnen som räddades ur kabinbanan.
Tre av barnen som räddades ur kabinbanan.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget